istopolitia

Η Istopolitia ξεκίνησε χωρίς σκοπό.
Τι σημασία έχει ποιος είμαι, ο Γαληνός είναι πιο κοντά σε αυτό που θα έπρεπε να είμαι...

Θα με βρείτε κι εδώ: Alter Logs | twitter | youtube | sync
Αξίζει να διαβάσετε: σπουδαία κείμενα άλλων bloggers

10 Μαρτίου 2012 | 1 comments |

"Αριθμητική, Πληθυσμός και Ενέργεια", μια επίκαιρη διάλεξη, σε μια χώρα που διψά για ανάπτυξη και πετρέλαιο


Después de la tormenta

Πριν παρουσιάσουμε την σπουδαία και επίκαιρη διάλεξη του Καθηγητή Φυσικής του πανεπιστημίου του Κολοράντο, Δρ Albert Bartlett, ας θέσουμε κάποια προφανή ερωτήματα:







  • Γιατί η κοινωνία του συνεχούς κέρδους και της αύξησης της κατανάλωσης, δηλαδή η καπιταλιστική κοινωνία, οδηγεί τον κόσμο μας στην οικολογική καταστροφή και στην ανθρώπινη εξόντωση; 
  • Γιατί το κυρίαρχο μοντέλο της συνεχούς ανάπτυξης, δηλαδή το μοντέλο της βιομηχανικής κοινωνίας, είτε είναι καπιταλιστικό είτε σοσιαλιστικό, πρέπει να αλλάξει; 
  • Γιατί η κατασπατάληση των φυσικών πόρων, σε ένα πεπερασμένο περιβάλλον, ισοδυναμεί με αυτοκτονία των νεότερων γενεών; 
  • Γιατί ο υπερπληθυσμός κάνει τα πράγματα χειρότερα; 

Απάντηση δίνει η απλή αριθμητική...
"Τα πραγματικά περιστατικά, δεν παύουν να υπάρχουν επειδή αγνοούνται», Aldous Huxley.
 

Κι αυτά δεν είναι αντικείμενο ενός ακόμα debate, είναι αποδεδειγμένα και αδιαπραγμάτευτα γεγονότα, όπως δηλώνει ο καθηγητής.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχει μια δικτατορία που δεν μπορούμε να νικήσουμε με κανένα σύστημα, παρά μόνο να συμμαχήσουμε μαζί της. Είναι η δικτατορία των φυσικών νόμων και αριθμών..

Πραγματική ελευθερία και δημοκρατία που μας υπόσχονται όλα τα κοινωνικο-οικονομικά ρεύματα, από τους ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού μέχρι τους ορθόδοξους κομμουνιστές, σε ένα περιβάλλον περιορισμένων πόρων, δε μπορεί να υπάρξει χωρίς πραγματική απο-ανάπτυξη (
 de-growth).


Δρ Albert Bartlett, 1998 
Αριθμητική, Πληθυσμός και Ενέργεια 

Η ομιλία του με θέμα «Αριθμητική, Πληθυσμός και Ενέργεια» έχει δοθεί πάνω από 1260 φορές σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ από το 1969.


 


(Η ποιότητα της εικόνας δεν είναι πολύ καλή, η ποιότητα των εννοιών της διάλεξης, είναι ανεκτίμητη! Μετά το play, μπορείτε να πατήσετε το cc- το κόκκινο τετραγωνάκι- και να επιλέξετε μεταγραφή ήχου. Έτσι θα έχετε με μεγάλη ακρίβεια αγγλικούς υπότιτλους)

Ακολουθούν τα σημαντικότερα συμπεράσματα της διάλεξης και του βιβλίου (Η εκθετική συνάρτηση! Για το μέλλον του πλανήτη μας) του καθηγητή Albert Bartlett, όπως τα βρήκαμε στην ιστοσελίδα: Μινεσότα για την Αειφορία.

Για το πλήρες κείμενο δείτε εδώ: Arithmetic, Population, and Energy 


Dr. Albert Bartlett, 1998

Η ομιλία αυτή εξετάζει την αριθμητική της σταθερής ανάπτυξης, όπως το 5% ανά έτος, το χρόνο διπλασιασμού για το συγκεκριμένο ρυθμό ανάπτυξης, και τα μεγάλα μεγέθη που προκύπτουν όταν η σταθερή ανάπτυξη συνεχίζεται για μικρό χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια εξετάζεται τι συμβαίνει όταν έχεις σταθερή ανάπτυξη σε ένα πεπερασμένο περιβάλλον. Αυτές οι έννοιες εφαρμόζονται στον πληθυσμό και στα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας. Μια σειρά από συστάσεις δίνoνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αποκαλύπτει η απλή αριθμητική.

1. Εισαγωγή 


Γύρω στο 1969, υποκινούμενος από φοιτητές του πανεπιστημίου με περιβαλλοντικές ανησυχίες, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ούτε εγώ ούτε οι μαθητές μου είχαμε μια καλή κατανόηση των επιπτώσεων της σταθερής ανάπτυξης και ιδίως των τεράστιων αριθμών που δημιουργεί η σταθερή αύξηση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η πρώτη ενεργειακή κρίση δημιούργησε την ανάγκη να βοηθήσω τους ανθρώπους να κατανοήσουν την αριθμητική της σταθερής ανάπτυξης, και ιδίως τη συντόμευση του προσδόκιμου ζωής των μη-ανανεώσιμων φυσικών πόρων, εάν είχαμε σταθερή αύξηση στο ποσοστό της κατανάλωσης αυτών των πόρων.

Όταν για πρώτη φορά υπολόγισα τον εκθετικό χρόνο εξάντλησης του άνθρακα στις ΗΠΑ για ένα συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης της κατανάλωσης, χρησιμοποίησα τη νέα φορητή ηλεκτρονική αριθμομηχανή μου, και το αποτέλεσμα ήταν 44 έτη. Ήταν τόσο μικρός ο χρόνος που υποψιάστηκα πως είχα κάνει λάθος. Επανέλαβα τον υπολογισμό μερικές φορές, και το αποτέλεσμα ήταν πάλι 44 χρόνια. Ο νέος υπολογιστής μου ήταν λοιπόν λανθασμένος. Έτσι, πήρα τους πίνακες των λογαρίθμων και χρησιμοποίησα χαρτί και μολύβι για να υπολογίσω το αποτέλεσμα, που ήταν ξανά 44 έτη.

Μόνο τότε άρχισα να συνειδητοποιώ το βαθμό μείωσης στη διάρκεια ζωής ενός μη ανανεώσιμου φυσικού πόρου, με σταθερή αύξηση του ποσοστού της κατανάλωσης του, και πώς

είναι παραπλανητικό οι ηγέτες, στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, να υποστηρίζουν την ανάπτυξη των ποσοστών της κατανάλωσης και να λένε στους ανθρώπους πόσο χρονικό διάστημα ο φυσικός πόρος θα διαρκέσει "με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης." 


  • Παράδειγμα 1. Εάν ένας φυσικός πόρος διαρκέσει 300 χρόνια με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης, τότε θα διαρκέσει 49 χρόνια, αν το ποσοστό της κατανάλωσης αυξηθεί κατά 6% ανά έτος. 
  • Παράδειγμα 2. Εάν ένας φυσικός πόρος διαρκέσει 18 χρόνια με 5% ετήσια αύξηση της κατανάλωσης, τότε θα διαρκούσε 30 χρόνια με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης (0% αύξηση). 
  • Παράδειγμα 3. Εάν ένας πόρος διαρκέσει 55 χρόνια με 8% ετήσια αύξηση στο ποσοστό κατανάλωσης, τότε θα διαρκούσε 115 χρόνια με 3% αύξηση. 


Πολλοί οικονομολόγοι απορρίπτουν αυτό το είδος της ανάλυσης που βασίζεται στην υπόθεση πως οι πόροι είναι πεπερασμένοι. Ένας συνάδελφος στα οικονομικά διάβασε την ανάλυση και στη συνέχεια μού είπε πως «είναι όλα λάθος." Όταν του ζήτησα να επισημάνει τα συγκεκριμένα λάθη της ανάλυσης, κούνησε το κεφάλι του, λέγοντας ξανά, «Είναι όλα λάθος."

Μπορείτε να σκεφτείτε οποιοδήποτε πρόβλημα, σε οποιαδήποτε κλίμακα, από το μικροσκοπικό στο παγκόσμιο επίπεδο, για το οποίο μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί , έχοντας μεγαλύτερους πληθυσμούς σε τοπικό, κρατικό, εθνικό, ή παγκόσμιο επίπεδο;



2. Ιστορίες Τρόμου 


1. Η Εφημερίδα Rocky Mountain News στις 6 Οκτωβρίου του 1993 δημοσίευε: 
“η εταιρία Shell Oil σχεδιάζει να ξοδέψει 1,2 δις δολ. για την εκμετάλλευση της μεγαλύτερης ανακάλυψης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού τα τελευταία 20 χρόνια .. Η ανακάλυψη έχει εκτιμώμενο τελικό ποσό εξόρυξης που υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου. "
Τα 700 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ακούγονται πολλά- μέχρι να παρατηρήσει κανείς πως εκείνη τη στιγμή, η κατανάλωση στις ΗΠΑ ήταν 16,6 εκατ. βαρέλια / ημέρα, έτσι ώστε αυτή η "μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού τα τελευταία 20 χρόνια” θα καλύψει τις ανάγκες των ΗΠΑ για μόλις 42 ημέρες!



2. Ένας άλλος τίτλος της Wall Street Journal (1 Απριλίου, 1997), στην πρώτη σελίδα, έγραφε: 
“Τέσσερις δεκαετίες αργότερα (..από την ανακάλυψη του), πετρέλαιο στο οικόπεδο ανοιχτά του Καναδά, είναι έτοιμο να εξορυχθεί. Πολιτική, Χρήμα και Φύση, συντονίζουν τις προσπάθειες τους, για ένα τεράστιο κοίτασμα στον πάγο. Θα διαρκέσει 50 χρόνια, τονωτική ένεση για τις ΗΠΑ " 
Στο σώμα της ιστορίας διαβάζουμε:   
“Το οικόπεδο Hibernia, μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου στη Βόρειο Αμερική εδώ και δεκαετίες, θα παραδώσει το πρώτο του πετρέλαιο στο τέλος του χρόνου. Τουλάχιστον 20 οικόπεδα μπορεί να ακολουθήσουν, προσφέροντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο βαρέλια υψηλής ποιότητας αργού, που υπόσχονται μια σταθερή ροή πετρελαίου με ένα γρήγορο δεξαμενόπλοιο από την διψασμένη ενεργειακά Ανατολική Ακτή.”
Η συνολική κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ το 1996 ήταν περίπου 18 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Κάντε τη μακρά διαίρεση και θα δείτε ότι οι εκτιμήσεις για "ένα δισεκατομμύριο βαρέλια υψηλής ποιότητας αργού" θα καλύψουν τις ανάγκες των ΗΠΑ για μόλις 56 ημέρες! 
Αυτό πρέπει να συγκριθεί με τα "50 Χρόνια" στον τίτλο της δημοσίευσης.



3. Η κυβέρνηση Κλίντον, σε ένα "Σχέδιο Συνολικής Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής" (Φεβρουάριος 1998) μιλάει 
για το πετρέλαιο της Αμερικής ως «πλούσιο» (σελ. 4) και συνιστά «την προώθηση της αυξημένης εγχώριας παραγωγής πετρελαίου ...» (σελ. 2) για να αντιστραφεί αυτή η πτωτική τάση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ.


Η κορυφή της καμπύλης Hubbert της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ επιτεύχθηκε το 1970 και τώρα βρισκόμαστε κάτω από την δεξιά πλευρά της καμπύλης. (για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην καμπύλη Hubbert, δείτε εδώ: Η πρόβλεψη του M. King Hubbert, από το site aenaon


3. Οι ξεχασμένες Βασικές αρχές της ενεργειακής κρίσης 


Αντί να ταξιδεύουμε στην άβυσσο των στατιστικών στοιχείων είναι καλύτερο να στηριχθούμε στην απλότητα των στοιχειωδών μαθηματικών. Με αυτά είναι δυνατόν να αποκτήσουν σαφή κατανόηση της προέλευσης, του πεδίου εφαρμογής, και των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

1) Εκθετική συνάρτηση 


Η μεγαλύτερη αδυναμία της ανθρωπότητας είναι η
αδυναμία της να κατανοήσει την Εκθετική Συνάρτηση! 



κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Όταν μια ποσότητα όπως το ποσοστό της κατανάλωσης ενός πόρου (μετράται σε τόνους ανά έτος ή σε βαρέλια ανά έτος) αυξάνεται κατά ένα σταθερό ποσοστό ανά έτος, η αύξηση αυτή ονομάζεται εκθετική


Η σημαντική ιδιότητα της ανάπτυξης είναι ότι ο χρόνος που απαιτείται για την αυξανόμενη ποσότητα να αυξηθεί το μέγεθός της, κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό, είναι σταθερός.
Για παράδειγμα, μια αύξηση 5% (σταθερό ποσοστό) ανά έτος (σταθερό χρονικό διάστημα) είναι εκθετική.

Ο συνεχής χρόνος που θα απαιτηθεί για την αυξανόμενη ποσότητα να διπλασιάσει το μέγεθός της (αύξηση κατά 100%) καλείται Τ2 χρόνος- ή χρόνος διπλασιασμού
Ο χρόνος διπλασιασμού (Τ2) προκύπτει από την παρακάτω απλή εξίσωση, που θα πρέπει να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία. 

Τ2 = 70 / P,

όπου P, το σταθερό ποσοστό αύξησης του μεγέθους.

(70 προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του 100 επί του φυσικού λογάριθμου του 2, περίπου 69,3).

Πάντα διαιρoύμε το 70 με το ποσοστό και βρίσκουμε τα χρόνια που απαιτούνται για να γίνει το μέγεθος διπλάσιο. 

Για παράδειγμα, άνοδος της τάξεως του 5% ετησίως θα έχει ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό του μεγέθους σε έναν χρόνο Τ2 = 70/5 = 14 έτη.

Δικά μου παραδείγματα: 

  • Αν κάποιος ισχυριστεί πως το έλλειμμα θα είναι 3% ετησίως (συνεχώς- βλέπε συνθήκη του Μάαστριχτ), σημαίνει πως σε 70/3=23,33 χρόνια θα έχουμε το διπλάσιο χρέος (σε απόλυτο αριθμό). Δηλαδή απαιτείται ανάπτυξη 3% και πάνω για να μην αυξηθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ... 
  • Μια ύφεση 7% ετησίως, σημαίνει πως σε 70/7=10 χρόνια, θα έχεις χάσει το μισό ΑΕΠ... Σε μόλις 10 χρόνια... 
  • Αν σήμερα αυξάνονται οι ανάγκες σε πετρέλαιο κατά 7% το χρόνο, παγκοσμίως, αυτό σημαίνει πως σε (70/7)= 10 χρόνια, θα έχουμε τις διπλάσιες ανάγκες για πετρέλαιο από σήμερα. Σε μόλις 10 χρόνια....

2) Η δύναμη του διπλασιασμού 

Η ανάπτυξη σε οποιοδήποτε χρόνο διπλασιασμού είναι μεγαλύτερη από τη συνολική ανάπτυξη που προηγήθηκε! 




κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση



Όταν διαβάζουμε ότι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στις ΗΠΑ αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 10-12 έτη θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτά τα 10-12 έτη θα είναι περίπου ίση με το σύνολο όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την ιστορία της ηλεκτρικής βιομηχανίας σε αυτή τη χώρα! 

Πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν δύσκολο να πιστέψουν ότι όταν ο ρυθμός κατανάλωσης αυξάνεται μόλις κατά 7% / έτος, η κατανάλωση σε μία δεκαετία, υπερβαίνει το σύνολο όλης της προηγούμενης κατανάλωσης, στην ιστορία της ανθρωπότητας. 



4. Και τώρα τι κάνουμε; 


Τα προβλήματα είναι τέτοια που μάλλον έχουμε λίγες επιλογές.
Όλα τα ακόλουθα σημεία είναι ζωτικής σημασίας:

1. Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε όλους τους ανθρώπους στην κατανόηση της αριθμητικής και στις συνέπειες της ανάπτυξης, ιδίως όσον αφορά τους πεπερασμένους πόρους της γης.

Ο David Brower παρατήρησε ότι,
'Η προώθηση της ανάπτυξης είναι απλώς ένας εκλεπτυσμένος τρόπος για να κλέψεις από τα παιδιά μας.' 

2. Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους στην εγκατάλειψη της θρησκευτικής πίστης στο καταστροφικό δόγμα ότι η ”ανάπτυξη είναι καλή" ότι το "μεγαλύτερο είναι καλύτερο", ότι "πρέπει να αυξηθούμε ή θα παραμείνουμε στάσιμοι," κλπ., κλπ. 


Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη δεν είναι παρά μια εφηβική φάση της ζωής που σταματά όταν η σωματική ωριμότητα έχει επιτευχθεί. Εάν η αύξηση συνεχιστεί κατά την περίοδο της ωριμότητας ονομάζεται παχυσαρκία ή καρκίνος.

Επιβάλλοντας την ανάπτυξη ως θεραπεία της ενεργειακής κρίσης έχει την ίδια λογική με τη συνταγογράφηση αυξανόμενων ποσοτήτων τροφίμων ως θεραπεία της παχυσαρκίας. Η πρόσφατη ευκαιρία της 200ης επετείου του έθνους μας θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η μετάβαση από την εθνική εφηβεία στην εθνική ωριμότητα. 

3. Θα πρέπει να διατηρήσουμε τη χρήση και την κατανάλωση των πάντων. Θα πρέπει να θέσουμε εκτός νόμου την σχεδιασμένη παλαίωση τους.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, όσο σημαντική κι αν είναι η βιώσιμη ανάπτυξη (χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης), η αριθμητική δείχνει σαφώς ότι οι μεγάλες οικονομίες σε πόρους, που θα προέκυπταν από αυτή, θα εξαλειφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα ακόμα και με μέτρια ποσοστά ανάπτυξης.

Για παράδειγμα, ένα τεράστιο ομοσπονδιακό πρόγραμμα θα μπορούσε, μέσα σε  μία ή δύο δεκαετίες, να επιβάλλει η θερμότητα, για τα κτίρια όπου ζούμε και εργαζόμαστε, να τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια και όχι από ορυκτά καύσιμα. Αυτό θα εξοικονομήσει 10% της εθνικής μας χρήσης ορυκτών καυσίμων, αλλά αυτή η τεράστια εξοικονόμηση θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς με μόλις δύο χρόνια αύξηση της κατανάλωσης κατά 5%.

Η βιώσιμη ανάπτυξη από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά! Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος βιωσιμότητας είναι να σταματήσει η αύξηση της κατανάλωσης. (0% ανάπτυξη)

4. Θα πρέπει να ανακυκλώνουμε σχεδόν τα πάντα

5. Θα πρέπει να επενδύσουμε μεγάλα ποσά στην έρευνα για:

  • α) να αναπτυχθεί η χρήση της ηλιακής, γεωθερμικής, αιολικής, παλιρροϊκής ενέργειας, η βιομάζα, καθώς και άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
  • β) να μειώσουμε τα προβλήματα των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σχάσης
  • γ) να διερευνήσουμε την πιθανότητα αξιοποίησης της πυρηνικής σύντηξη.

Αυτές οι επενδύσεις δεν πρέπει να γίνονται με σκοπό οι νέες πηγές ενέργειας να στηρίξουν την ανάπτυξη για περισσότερο διπλασιασμό.

Οι επενδύσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν με στόχο οι νέες πηγές ενέργειας να αναλάβουν το φορτίο της ενέργειας σε μια ώριμη και σταθερή κοινωνία, στην οποία τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα με μια φθίνουσα εκθετική καμπύλη, όπως των χημικών πρώτων υλών, δεν θα χρησιμοποιούνται ως καύσιμο για καύση.

6. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι εξαιρετικά αντιεπιστημονικό να προωθούμε συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά κατανάλωσης των πόρων  βασιζόμενοι στην τυφλή εμπιστοσύνη ότι η επιστήμη, η τεχνολογία και η οικονομία της αγοράς θα συνδυάζονται για να παράγουν τεράστιες νέες πηγές ενέργειας. Σημειώστε τη βεβαιότητα αυτής της εμπιστοσύνης.

7. Δεν μπορούμε πλέον να καθίσουμε πίσω και να καταγγέλλουμε την έλλειψη της "ηγεσίας" και την έλλειψη ανταπόκρισης του πολιτικού μας συστήματος. 
Με τα αθάνατα λόγια του Pogo: "Έχουμε συναντηθεί με τον εχθρό, και αυτός είναι ο εαυτός μας." Εμείς είμαστε οι ηγέτες, είμαστε το ζωτικής σημασίας τμήμα του πολιτικού συστήματος και έχουμε τεράστια ευθύνη.

Η αριθμητική καθιστά σαφές τι θα συμβεί αν ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το ποσοστό της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

Μερικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν ότι το ίδιο το σύστημα θα φροντίσει τον εαυτό του και ότι η ανάπτυξη θα σταματήσει φυσικά, ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος, αν αφεθεί να τρέξει τη φυσική του πορεία, πάντα σταματά όταν ο οικοδεσπότης πεθαίνει.

Οι επτά προτάσεις μου προσφέρονται στο πνεύμα της προληπτικής ιατρικής.



5. Συμπέρασμα 

Οι υπολογισμοί που προηγήθηκαν προσφέρονται ως οδηγά σημεία όσων ασχοληθούν εποικοδομητικά με την ενεργειακή κρίση. Ο ρόλος και οι περιορισμοί της επιστήμης στην ανάλυση και στην επίλυση των προβλημάτων μας εκφράστηκαν όμορφα από τον Gustav Lebon (1841-1931).

«Η επιστήμη μας υποσχέθηκε αλήθεια, μια κατανόηση των σχέσεων που ο ανθρώπινος νους μπορεί να συλλάβει. Ποτέ δεν μας υποσχέθηκε ειρήνη ή ευτυχία».




Photo Credit: "Después de la tormenta" by Jaimito Cartero, on Flickr

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

It's a pity you don't have a donate button! I'd without a doubt donate to this fantastic blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
I look forward to new updates and will talk about this blog with
my Facebook group. Chat soon!
My web blog :: herbal remedies

Δημοσίευση σχολίου

Eθελοντισμος