istopolitia

Η Istopolitia ξεκίνησε χωρίς σκοπό.
Τι σημασία έχει ποιος είμαι, ο Γαληνός είναι πιο κοντά σε αυτό που θα έπρεπε να είμαι...

Θα με βρείτε κι εδώ: Alter Logs | twitter | youtube | sync
Αξίζει να διαβάσετε: σπουδαία κείμενα άλλων bloggers

11 Δεκεμβρίου 2009 | 0 comments |

Οικονομική κρίση. Μια εναλλακτική προσέγγιση


Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με  μεγάλα οικονομικά προβλήματα... Ο ρόλος και το έργο της δεν αφορά (δυστυχώς) την αλλαγή του σάπιου συστήματος. 
Αλλά το πώς θα επιλύσει τρέχοντα ζητήματα, όπως οι συντάξεις, οι μισθοί, η φορολογία και η αναδιανομή εισοδήματος.

Στην πολιτική του συγκεκριμένου, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο δημοσιονομικό χρέος


Για την κάλυψη των κρατικών υποχρεώσεων (και όχι μόνο..), αντλούμε κεφάλαια κατά το ήμισυ από φόρους (έμμεσους και άμεσους). Και για τα υπόλοιπα χρέη, καταφεύγουμε στο δανεισμό (50% των ..εσόδων μας).

Επιπλέον, επειδή τα έσοδα δεν επαρκούν, (αυξημένες δαπάνες, φοροαπαλλαγές, φοροδιαφυγή) και οι τόκοι των δανείων συνεχώς αυξάνονται, καθυστερούσαμε ή πλαστογραφούσαμε, εδώ και καιρό, τα χρέη μας... Δημιουργική λογιστική των τελευταίων κυβερνήσεων.

Ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ φάνηκε στην απογραφή της Ν.Δ. το 2004... ενώ ο λαϊκισμός της Ν.Δ., αφορούσε το έλλειμμα του 12,4% και την ενσωμάτωση στο δημόσιο χρέος των κρατικών οφειλών στα νοσοκομεία!!! Γι' αυτό μάς θεωρούν αναξιόπιστους, ψεύτες και πλαστογράφους στην Ευρώπη...

Με την κρίση και την άνοδο του spread ομολόγων το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε. Και εγένετο, ελληνική κρίση.....

Μια ενδιαφέρουσα και αρκετά προοδευτική πρόταση, διατύπωσε ο Παπαδημούλης σε εκπομπή της ΝΕΤ (συνοψίζει διάφορες εναλλακτικές προτάσεις οικονομολόγων):
 
  • Το κράτος να στραφεί στον εσωτερικό δανεισμό από τους μεγαλο-καταθέτες! Μέχρι σήμερα, δανείζεται από τις ελληνικές τράπεζες με επιτόκιο 4-5%, τη στιγμή που αυτές αγοράζουν φθηνό ευρωπαϊκό χρήμα (από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) με επιτόκιο 1%... Θα μπορούσε λοιπόν να απευθυνθεί στους ιδιώτες καταθέτες, που λαμβάνουν το πολύ 2% από τις τράπεζες και να τους προτείνει αγορά κρατικών ομολόγων με αποδόσεις 3-4%. Κερδισμένοι: Το κράτος που θα δανειστεί φθηνότερα, οι ιδιώτες που θα κερδίζουν περισσότερα! Χαμένοι, μόνο οι τράπεζες.... Θα το κάνουν? 
  • Να πιέσουμε για την έκδοση ενός Ευρω-ομολόγου! Έτσι, πάλι θα δανειζόμαστε πολύ φθηνότερα και θα αποφεύγουμε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια... Οι ισχυροί της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, θα επιβαρυνθούν Θα το δεχτούν? Θα μπορέσουμε να τους ξεπληρώσουμε?

  • Η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στην οικονομική ανισότητα του πληθυσμού της. Το 10% των πλουσιότερων εισοδημάτων, καλύπτει το 20% του ΑΕΠ! Το 10% των χαμηλότερων εισοδημάτων, αφορά μόλις το 2%... Δεκαπλάσια διαφορά μισθού... Με μια ορθολογικότερη και δικαιότερη φορολογία, αρκεί να εισπράξεις το 2% των πλουσίων για να πετύχεις διπλάσια εισοδήματα των φτωχών
Την πτώχευση και την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να την αποφύγουμε...
Η αχαλίνωτη όμως παγκόσμια αγορά είναι εδώ. Χειρότερη και πιο ανεξέλεγκτη... 

 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Eθελοντισμος