istopolitia

Η Istopolitia ξεκίνησε χωρίς σκοπό.
Τι σημασία έχει ποιος είμαι, ο Γαληνός είναι πιο κοντά σε αυτό που θα έπρεπε να είμαι...

Θα με βρείτε κι εδώ: Alter Logs | twitter | youtube | sync
Αξίζει να διαβάσετε: σπουδαία κείμενα άλλων bloggers

Πόσα λεφτά χαμένα, πόσα παιδιά απροστάτευτα..

παιδική θνησιμότητα Δισεκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια του εμβολίου της γρίπης των χοίρων...
Εκατομμύρια παιδιά νεκρά από διάρροια...
Εμβόλιο αχρείαστο και μερικές φορές επικίνδυνο για τον μαζικό εμβολιασμό των "πλουσίων πληθυσμών".
Παιδιά "φτωχών πληθυσμών" που ήρθαν στον κόσμο για να πεθάνουν από μια διάρροια.

Το κόστος από τη γρίπη- φάντασμα ήταν υπερ-αρκετό για να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές ... Τα στοιχεία, αμείλικτα:

Χαμένα λεφτά:

 • 7,7 δισ. δολάρια μόνο η Αμερική
 • 3,2 δισ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για την επικοινωνιακή διαχείριση της νέας γρίπης
 • 300 εκατομμυρίων ευρώ η Ελλάδα
 • εμφανίστηκαν 12.358.000 νέα απολυμαντικά και άλλα προϊόντα (γριπομάνια)
Τη στιγμή που 2 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν ετησίως από διάρροια και θα μπορούσαν να σωθούν με ίδια ή λιγότερα χρήματα, εάν:

 • βελτιώνονταν οι συνθήκες υγιεινής και η ποιότητα του νερού, με κόστος 11,3 δις κατά τη UNICEF
 • εφαρμόζαμε μέτρα δημόσιας υγιεινής, 'μηδενικού κόστους', όπως ο μητρικός θηλασμός και οι κουνουπιέρες
 • χορηγούσαμε εμβόλιο για τον ροταϊό την κύρια αιτία διάρροιας (40%)
παιδική θνησιμότητα
εμβόλια κατά του ροταϊού θα μπορούσαν να σώσουν 2 εκατ. παιδιά

Πιο αναλυτικά:
Η παιδική θνησιμότητα ακολουθεί μια πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, 8,8 εκατομμύρια παιδιά (ηλικίας κάτω των 5 ετών) συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο. Κύριες κατά σειρά αιτίες παραμένουν: η πνευμονία, η διάρροια, η περιγεννητικές λοιμώξεις (με κυριότερη τον νεογνικό τέτανο), η ιλαρά, το AIDS, ο υποσιτισμός. Νοσήματα πολύ σπάνια στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η κατά 25% πτώση της παιδικής θνησιμότητας, οφείλεται σε εφαρμογή κανόνων δημόσιας και ατομικής υγιεινής μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης του πληθυσμού. Με μεγαλύτερη συνεισφορά, τον υποχρεωτικό μητρικό θηλασμό( ανοσία-υποσιτισμός) και τις κουνουπιέρες (ελονοσία). Μέτρα δηλαδή σχεδόν μηδενικού κόστους!


Δυστυχώς, οι θάνατοι από διάρροια παραμένουν σταθεροί όλα αυτά τα χρόνια, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να ξεπεράσουν το άθροισμα των θανάτων από ιλαρά, AIDS και ελονοσία...

Ειδικότερα, περί διάρροιας (συνυφασμένη με τον όρο "οξεία γαστρεντερίτιδα"), τα παιδιά του Τρίτου κόσμου είναι πιο ευάλωτα λόγω:


 • χαμηλή ποιότητα πόσιμου νερού (μικροβιακό φορτίο- σύσταση)
 • έλλειψη αποχετευτικού δικτύου
 • υποσιτισμός
 • Από την άλλη μεριά, η αντιμετώπιση των περιστατικών παραμένει πρωτόγονη... Υπάρχουν ελλείψεις σε ορούς, βιταμίνες Α, συμπληρώματα Zn

Το 40% των εισαγωγών στα νοσοκομεία του Τρίτου κόσμου οφείλεται στον ροταϊό. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί εμβόλιο. Το κόστος μαζικού εμβολιασμού των φτωχών χωρών είναι δυσβάσταχτο... Κι όμως, εμείς πετάξαμε τόσα δις για την γρίπη των χοίρων.. Οι ίδιοι οι γιατροί δηλώνουν: η μείωση του κόστους των εμβολίων είναι απαραίτητη. Το εμβόλιο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.


Γιατί πάντα να πληρώνουμε τις εταιρίες... ενώ υπάρχουν πιο φθηνά και πιο εύκολα μέτρα αντιμετώπισης.
Γιατί ξοδέψαμε τόσα δις σε μια γρίπη- φάντασμα τη στιγμή που ένα μέρος αν διαθέταμε στον Τρίτο κόσμο, χιλιάδες παιδιά θα επιβίωναν.
Γιατί η Ινδία, χώρα με υψηλή παιδική θνησιμότητα, σκορπά τόσα χρήματα για την απόκτηση πυρηνικών κεφαλών...
Εν τέλει, τι είναι πιο σημαντικό 10 χιλ. νεκροί από Η1Ν1 ή 2 εκ. νεκρά παιδιά από διάρροια λόγω αφυδάτωσης....

Που ζούμε....

Ακόμα κι αν όλα τα "πεταμένα χρήματα" δίνονταν σε εμβολιασμούς παιδιών, με την επόμενη γενιά τι θα κάναμε?
Όσο η φτώχεια και η έλλειψη υποδομών διχείρισης πόσιμου νερού, αποχετεύσεων και αστικών λυμάτων παραμένει, τόσο η εξαθλίωση αυτών των περιοχών δε θα αμβλύνεται. Είναι πρόβλημα γενικότερης οικονομικής πολιτικής και παγκόσμιας βούλησης.

Το ξέρουμε.. Τι όμως κάνουμε;
Υπόλογοι όλοι εμείς, οι "ανεπτυγμένοι"...

2 σχόλια:

Volvox είπε...

Μόνο σε ένα σημείο θα διαφωνήσω μόνο Γαληνέ! Η Γρίπη δεν είναι φάντασμα! Είναι υπαρκτή απλά της δόθηκε παραπάνω δημοσιότητα από ότι πραγματικά έπρεπε. Για άλλη μια φορά τα ΜΜΕ έπαιξαν τον σκοτεινό ρόλο τους. Και το εμβόλιο δεν είναι τίποτα διαφορετικό από αυτό της κοινής γρίπης (οκ με διαφορετικό ανοσοδιεγέρτη)...απλά γενικότερα έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας ως παγκόσμια κοινωνία, και σκορπάμε λεφτά ΑΣΚΟΠΑ!

Γαληνός είπε...

Ναι, έχεις δίκιο. Εννοείται είναι υπαρκτή! Νομίζω πως το 20% του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει.. (η πλειοψηφία δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα ή το πολύ να είχε εικόνα ενός κοινού κρυολογήματος) Διόρθωσε με αν κάνω λάθος.

Οι περισσότεροι επιδημιολόγοι φοβήθηκαν μήπως επαναληφθεί η πανδημία 1918 με εκατομ. νεκρούς.. Ακόμη, ανά 20-50 χρόνια ξεσπά μια επιδημία του ιού της γρίππης(αφού συνεχώς μεταλλάσεται) που μπορέι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να πάρει πανδημικές διαστάσεις..

Αλλά το 18, μέσα σε 2 εβδομάδες είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.. Τόσο μεταδοτική υπήρξε..Και φυσικά θανατηφόρα από την πρώτη στιγμή... Όχι όπως σήμερα...

Έχουν ευθύνες οι επιδημιολόγοι-λοιμωξιολόγοι του Π.Ο.Υ...
Οι εταιρίες και τα κανάλια το παιχνίδι τους έκαναν... Οι επιστήμονες γιατί παρασύρθηκαν τόσο πολύ και ποιοι είχαν σκοπιμότητες(οικονομικές) για να μάς παρασύρουν; Σ' αυτά, ο Π.Ο.Υ., καλλείται να απαντήσει....

Δημοσίευση σχολίου

Eθελοντισμος