istopolitia

Η Istopolitia ξεκίνησε χωρίς σκοπό.
Τι σημασία έχει ποιος είμαι, ο Γαληνός είναι πιο κοντά σε αυτό που θα έπρεπε να είμαι...

Θα με βρείτε κι εδώ: Alter Logs | twitter | youtube | sync
Αξίζει να διαβάσετε: σπουδαία κείμενα άλλων bloggers

10 Ιανουαρίου 2010 | 0 comments |

Μεταρρύθμιση της φορολογίας των ακινήτων (opengov)

ακίνητα
H φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα και όχι με έναν ενιαίο συντελεστή (π.χ. >0,1% ΕΤΑΚ) κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.


Ουσιαστική αναδιανομή εισοδήματος επιτυγχάνεται όμως όταν τηρηθούν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Υψηλό αφορολόγητο. Υψηλό συντελεστή φορολογίας στις μεγάλες ιδιοκτησίες (π.χ. άνω του 1εκ. ευρώ).
Στόχος του κράτους είναι η προστασία της χαμηλής ιδιοκτησίας και η υψηλή φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με σκοπό την προστασία των φτωχότερων και την αποτροπή της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης πλούτου.

2) Η φορολογία των ακινήτων (ΦΜΑΚ, Τ.Α.Π., φόροι δωρεών--γονικών παροχών και κληρονομιών κλπ) να συνδέεται με τα εισοδήματα του ιδιοκτήτη (που περιλαμβάνουν και την όποια οικονομική εκμετάλλευση των ακινήτων).

Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δημιουργία ενός επιπλέον συντελεστή με βάση τα εισοδήματα του. Έτσι, ο τελικός φόρος ιδιοκτησίας να αποτελεί συγκερασμό ενός συντελεστή επί της αντικειμενικής αξίας(μικρότερο από τον υπάρχον, με κλίμακα) και ενός συντελεστή (προοδευτικό) επί των εισοδημάτων. Ο τελευταίος, για εισοδήματα κάτω από ένα όριο (π.χ. 14000 ευρώ το χρόνο) να είναι αρνητικός!

Μ’ αυτόν τον τρόπο ένα ακίνητο ίδιας αντικειμενικής αξίας να φορολογείται ακριβότερα για τους πλούσιους και σχεδόν μηδενικά για τους φτωχούς. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται ουσιαστική αναδιανομή εισοδήματος!



Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι ουτοπικά για 2 λόγους…

1) Απαιτείται πραγματική και όχι πλασματική γνώση των εισοδημάτων του φορολογουμένου (σκεφτείτε το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

2) Τα ταμεία είναι άδεια και η ανάγκη εύρεσης εσόδων τεράστια.. Ένα τέτοιο μέτρο ίσως είναι πολύ ριψοκίνδυνο τη δεδομένη χρονική στιγμή υπό το πρίσμα των απαράδεκτων δημοσιονομικών συνθηκών και της εγκληματικής φοροδιαφυγής..

Αλλά η ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση που ορθώς ανοίγεται, δεν μπορεί να μη συμπεριλάβει τα παραπάνω.. αφού πρώτα παταχθεί ικανοποιητικά η φοροδιαφυγή…



Καταθέτω με ειλικρινείς και αγαθές προθέσεις τα παραπάνω, με την ελπίδα τουλάχιστον να εισακουστούν… Για το καλό του τόπου μας!

Ίσως η νέα γενιά, εμείς, τα καταφέρουμε καλύτερα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Eθελοντισμος