istopolitia

Η Istopolitia ξεκίνησε χωρίς σκοπό.
Τι σημασία έχει ποιος είμαι, ο Γαληνός είναι πιο κοντά σε αυτό που θα έπρεπε να είμαι...

Θα με βρείτε κι εδώ: Alter Logs | twitter | youtube | sync
Αξίζει να διαβάσετε: σπουδαία κείμενα άλλων bloggers

Η διαχείριση των απορριμμάτων και τα ψέματα των πολιτικών. Η δικαίωση της Κερατέας

dreaming of the past
Τελικά τι συμβαίνει με την Κερατέα, γιατί τόσος χαμός, και ποιος τελικά έχει δίκιο... Διαβάζοντας και βλέποντας ρεπορτάζ, συνάντησα οργισμένους κατοίκους και αδιάφορους πολιτικούς, μεγάλα συμφέροντα και φθηνές εναλλακτικές λύσεις, κανάλια που σιωπούν και πολίτες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους.

Τελικά στην Κερατέα συναντήθηκαν την ίδια στιγμή, στην ίδια περιοχή, σε μια εποχή απόλυτης παρακμής, όλα τα καλά κι όλα τα άσχημα του νεοελληνικού κράτους ... Και εγένετο, επανάσταση!

Ακολουθούν αποσπάσματα κειμένων από διάφορα blogs και εφημερίδες. Από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, μέχρι τα εγκλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και από τις νέες-επικαιροποιημένες αποφάσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, μέχρι την δίκαιη οργή και αγανάκτηση των πολιτών. Για να έρθει η δικαίωση τους! Εκτός συνόρων φυσικά, γιατί εντός... άλλοι κινούν τα νήματα...

Κερατέα-Κερατάδες: 1-0, έγραφε ένα σύνθημα στον τοίχο. Κι από δίπλα, βροχή τα δακρυγόνα και οι μολότοφ... Δε μπορεί όλοι να τρελάθηκαν. Έχουν δίκιο αλλά που να το βρουν... Τα κανάλια σιωπούν και το κράτος τη γνωστή προπαγάνδα του: "Μπαχαλάκηδες- ΣΥΡΙΖΑ- οργανωμένο σχέδιο- 5 αλήτες".. Κι αδιάφοροι (οι υπόλοιποι) πολίτες, ναι, πολύ αδιάφοροι, τόσο, που θα τους ξαναψηφίσουν..

Δυστυχώς, οι πληροφορίες είναι πολλές και δε χωρούν σε μία δημοσίευση. Εδώ θα διαβάσετε τα σημαντικότερα αποσπάσματα από διάφορες πηγές, αλλά αξίζει κανείς να δει τα πλήρη κείμενα. Στην παρούσα δημοσίευση, δίνω έμφαση στη διαχείριση των απορριμάτων, στα λάθη του παρελθόντος, στην ερμηνεία των όρων ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ και στο δίκαιο των κατοίκων, που η περιοχή τους δεν επιλέχθηκε αλλά υποδείχθηκε..

Τα σημαντικότερα αφορούν μια επόμενη δημοσίευση για τους εργολάβους των σκουπιδιών, τον ρόλο των ΜΑΤ στην ασκούμενη πολιτική των απορριμμάτων και την φθηνή εναλλακτική πράσινη πρόταση, με περισσότερες θέσεις εργασίας, που κάποιοι πολιτικοί απέρριψαν και κάποιες εταιρίες πολέμησαν... Και φυσικά για την ωμή βία εις βάρος των κατοίκων Της Κερατέας-Λαυρεωτικής.

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, συμπληρώθηκαν ήδη: 128 μέρες, 23 ώρες 2 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα από την εισβολή στο Οβριόκαστρο! Η μάχη δεν τελείωσε.. Είμαστε μαζί σας! Κι αν τα φέρει ανάποδα ο ντουνιάς...

Από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, πηγή: pasok.gr

Διαχείριση απορριµµάτων
Αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης, επεξεργασίας και αξιοποίησης απορριµµάτων για τη µετάβαση από τους Χώρους Υγειονοµικής Ταφής Απορριµµάτων (ΧΥΤΑ) στους Χώρους Υγειονοµικής Ταφής Υπολειµµάτων (ΧΥΤΥ) σε ορίζοντα πενταετίας.

Περιβάλλον και χωροταξία – οι δεσµεύσεις µας
Διπλασιασµός της ανακύκλωσης µέχρι το 2011.
Μείωση κατά 60% των απορριµµάτων που οδηγούνται για ταφή µέχρι το 2015 σε σχέση µε τη σηµερινή κατάσταση.


Απορρίμματα και τα λάθη του παρελθόντος

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Άρθρο του Γιάννη Δημόπουλου περιφερειακού συμβούλου, πηγή: anatolikiattikinews.blogspot

Για να μπορέσει κανείς να λύσει ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα-πρώτα να το κατανοήσει.
Και τελικά να προχωρήσει στην απόφαση. Με διάλογο, συναίνεση και σύνεση!
Όμως αυτά απαιτούν χρόνο. Και, αν και υπήρχε άφθονος, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα!

Η λύση της ταφής σε ΧΥΤΑ είναι παρωχημένη αλλά και απαγορευμένη πλέον! Δημιουργεί βουνά θαμμένων σκουπιδιών.

Η λύση των ΧΥΤΥ συνίσταται στην ταφή των υπολειμμάτων που απομένουν από το μηχανικό διαχωρισμό ή ξήρανση. Επί της ουσίας ΧΥΤΥ χρειάζεται εφόσον προσδιορίσεις και εξασφαλίσεις τη λύση διαχείρισης του κυρίου όγκου των ΑΣΑ, με ανακύκλωση και βιομηχανική επεξεργασία. Κι ακόμα καλύτερα με ενεργειακή εκμετάλλευση. Δεν είναι λύση να θάβεις εκεί το RDF. Εκεί θάβονται τα υπολείμματα που δεν μπορούν αλλού να επεξεργαστούν. Οι ΧΥΤΥ συμφώνα με την ευρωπαϊκή φιλοσοφία δεν προορίζονται για να θάβεται υλικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης που προκύπτει από ξήρανση.


  • Δεν έχουν χωροθετηθεί ακόμα οι απαραίτητοι σταθμοί μεταφόρτωσης.
  • Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε συστηματική και ουσιαστική προσπάθεια για εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης της ποσότητας των σκουπιδιών και ανακύκλωσης, με μηδαμινές φωτεινές εξαιρέσεις!
  • Ακόμα κι οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις αρκούνταν σε γενικόλογες θεωρητικές αναφορές και επιφανειακή εφαρμογή προγραμμάτων, με βασικό μέλημα την απορρόφηση (κι όχι την αξιοποίηση όπως είχαν χρέος..) των σχετικών κονδυλίων.
  • Δεν υπάρχει σχέδιο για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά στον τομέα της μείωσης των απορριμμάτων.
  • Δεν υπάρχει σχέδιο για οργάνωση και διαχείριση της ανακύκλωσης.
  • Καμία αναφορά στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών με την έμπρακτη συμμέτοχη τους σε διαχωρισμό των ΑΣΑ (τουλάχιστον σε 4 κάδους).
Το κράτος, ιδιαίτερα με τη σημερινή οικονομική συγκυρία δεν είναι σε θέση και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επενδύσει σε εργοστάσια ξήρανσης, καύσης, πυρόλυσης, μηχανικού διαχωρισμού.

Υπάρχει λοιπόν δυνατότητα εξωστράκισης του ιδιωτικού τομέα; Έχουμε πλέον την πολυτέλεια να πολιτικοποιούμε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία;

Εφόσον ο ιδιωτικός τομέας είναι πρόθυμος να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να εγγυηθεί για την άψογη από κάθε άποψη λειτουργία των μονάδων ανακύκλωσης (εργασιακή, περιβαλλοντική, βιώσιμη κλπ), επεξεργασίας και ταφής, η κυβέρνηση και η περιφέρεια θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη.

Ίσως πάλι οι τοπικές αυτοδιοικήσεις ή οι πολίτες να είναι σε θέση να προτείνουν αποδοτικότερες εφαρμόσιμες λύσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες. Η Πολιτεία οφείλει να τους ακούσει. Στο κάτω-κάτω, δεν φταίνε οι πολίτες για την πολύχρονη αδράνεια και αναποτελεσματικότητά της!

Ένα μόνο δεν πρέπει να ξεχνάμε: Ο χρόνος δυστυχώς τέλειωσε προ πολλού!


XYTA ή ΧΥΤΥ;

Ιδού το μέγα ερώτημα της μεγάλης παραμύθας. Ψιλό γαζί... όλοι οι κάτοικοι της χώρας. Συμφέροντα, βλέπεις... πηγή: sxoliastesxwrissynora.wordpress

Γι΄ αυτό και οι φίλτατες κυρίες δημοσιογράφοι των καναλιών προχθές ταλαντεύονταν και μια έλεγαν ΧΥΤΑ, μια έλεγαν ΧΥΤΥ, μια έλεγαν ΧΥΤΑ κι άλλη μια ΧΥΤΥ… Έλεγαν επίσης και ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ (για σιγουριά…). Ή, η μία έλεγε ΧΥΤΑ και η άλλη ΧΥΤΥ… Ή έλεγαν ΧΥΤΑ και στους υπότιτλους του ρεπορτάζ έγραφε ΧΥΤY... Τυχαίο;

Είναι αυτό που λέμε: «όχι Γιάννης. Γιαννάκης». Ακριβώς.

Τί κάνατε αγαπητοί αρμόδιοι με τα ψηλά καπέλα και τ΄αξιώματα, τους φύλακες, τα κρατικά αυτοκίνητα και τους σοφέρ (που χρηματοδοτούμε όλοι εμείς), όταν η Ε.Ε. χρηματοδοτούσε έργα για κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων; Απορροφήσατε τίποτα; Ασχοληθήκατε;

Ρωτάμε, επειδή, απ ότι φαίνεται, εσείς δεν ασχοληθήκατε όταν έπρεπε και σύντομα θ΄ασχοληθούν με το εν λόγω θέμα οι τσέπες οι δικές μας, μιας και θα πληρώσουν τα πρόστιμα που θα επιβάλλει η Ε.Ε.

ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ: πού έγκειται η διαφορά.
ΧΥΤΑ= Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
ΧΥΤΥ= Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Βέβαια, η διαφορά αυτή εφαρμόζεται στο εξωτερικό. Όχι, όμως, και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, πολλοί έχουμε διαπιστώσει ότι, δυστυχώς, όλα πάνε στα απορρίμματα... Δυστυχώς.

Και, δυστυχώς, δεν έχουν γίνει επενδύσεις όπως θα έπρεπε στον τομέα της Ανακύκλωσης.


Οι ανακοινώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων: "XYTY στην Κερατέα"

ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΧΥΤΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ, πηγή: ypes.gr

ΑΘΗΝΑ, 11 Δεκεμβρίου 2010, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοινώνουν ότι ξεκίνησαν το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010, οι εργασίες της κατασκευής του ΧΥΤΥ Κερατέας, έργου που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με δημοπρατούσα αρχή την Περιφέρεια Αττικής.

Με την έναρξη των εργασιών στην Κερατέα, ολοκληρώνεται το σημαντικότερο τμήμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Υγειονομικής Διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής, που περιλαμβάνει εκτός των ΧΥΤΥ και τα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, τις μονάδες κομποστοποίησης οργανικών, τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και τους κεντρικούς και τοπικούς σταθμούς μεταφόρτωσης.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΥ Γραμματικού, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο 2009, και θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.


Υπέρ του ΧΥΤΥ στην Κερατέα η ΝΔ, πηγή: imerisia.gr

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει να παρακολουθεί ως θεατής τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης και κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν σε κινήσεις καλής θέλησης και να καλέσουν σε συνάντηση τους εκπροσώπους των κατοίκων. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε την ανάγκη κατασκευής ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση του έργου.

Η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων της Κερατέας

Διάλογος ή χειραγώγηση;, πηγή: attikanea.blogspot

Οι εκπρόσωποι των εργολάβων σε σχετική ερώτηση του ειρηνοδικείου απάντησαν για ΧΥΤΑ. Ούτε ΧΥΤΥ, ούτε ΧΥΤ, ούτε ΧΥΤΑ που θα γίνει ΧΥΤΥ, ούτε ΧΥΤόπουλος ούτε ΧΥΤογλου.

  • Απέρριψαν το 2009 εν κρυπτώ την πρόταση της ELYROS S.A. που θα μπορούσε πέρα απ' τη διαχείριση να καθαρίσει ΚΑΙ τις ήδη υπάρχουσες χωματερές. Αρνούνται την εφαρμογή ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ άλλης τεχνολογίας πέραν της ταφής.
  • Μας κοροϊδεύουν ότι έχουν γίνει μελέτες. Καμιά μελέτη δεν έχει εκπονηθεί. Καμιά άδεια δεν έχει δοθεί.
  • Ο χώρος δεν μελετήθηκε, αλλά υποδείχτηκε. Το απίστευτο θράσος και η έλλειψη στοιχείων φάνηκε και κατά την ακροαματική διαδικασία του ειρηνοδικείου. Καμιά άδεια καμιά μελέτη, δεν υπήρχε.
Προσποιούνται ότι θέλουν τον διάλογο.
Ο διάλογος πάνω στον περιφερειακό σχεδιασμό που μέρος αυτού είναι και η κατασκευή ΧΥΤΑ Κερατέας προϋποθέτει να συζητήσουμε κάποιες αλλαγές στον ήδη υπάρχοντα.
Αν ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να αλλάξει η μόνη συζήτηση είναι να ανταλλάξουμε καλημέρες...

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αποκρύφτηκε ότι οι τοπικές οργανώσεις των 2 μεγάλων κομμάτων αυτοδιαλύθηκαν όταν είδαν την αδιάλλακτη και αντιδημοκρατική στάση που τηρούν οι ηγεσίες τους.

Θεωρούμε πως είναι καθήκον όλων να σταματήσει η παρωχημένη τεχνολογία της ταφής και να γίνουμε επιτέλους άνθρωποι και συνάνθρωποι. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τη διαχείριση. Είναι καιρός να ξεκινήσει να μας πληρώνει αυτή. Να επενδύσουμε κάπου που θα υπάρξει απόσβεση.

Έστω ότι γίνεται ο ΧΥΤΑ. Κάποια στιγμή θα γεμίσει. Και μετά θα πρέπει να βρούμε και άλλον και άλλον και άλλον. Και εφόσον η Αττική δεν εξάγει τα σκουπίδια της όταν πρόκειται να φτάσουμε στην Εκάλη ΤΟΤΕ και μόνο μπορεί να ανακαλύψουμε καινούριες μεθόδους.

Και η δικαίωση τους...

Κομισιόν: Έσχατη λύση οι ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, πηγή: naftemporiki.gr

Έσχατη λύση χαρακτήρισε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ, την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, τονίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει και πέρα από αυτή την επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, να ξεφύγει από τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και να φτάσει σε πιο σύγχρονες μεθόδους που βασίζονται στην ανάκτηση και την ανακύκλωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε μεταξύ άλλων πως είναι απαραίτητο να μειωθεί η υγειονομική ταφή στη χώρα μας και να αυξηθεί η ανακύκλωση με χωριστή αποκομιδή και διαλογή στην πηγή. «Αυτό», τόνισε, «θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία γιατί μπορεί να δημιουργήσει και θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «η πρόληψη των απορριμμάτων είναι η πιο επιθυμητή λύση, μετά έρχεται η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και άλλοι τρόποι ανάκτησης, και σε ενεργειακό επίπεδο, με τελευταία και έσχατη λύση την Υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ)».

Δυνατότητα απόκλισης από την ιεραρχία αυτή υπάρχει, αλλά τα κράτη θα πρέπει να δίνουν βάσιμη αιτιολόγηση, διευκρίνισε ο κ. Ποτότσνικ, τονίζοντας πως σε περίπτωση που είναι αναπόφευκτη η δημιουργία νέων χώρων υγειονομικής ταφής, θα πρέπει να τηρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές για την ταφή των απορριμμάτων, με βάση την αντίστοιχη οδηγία.


Πηγές:
ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Άρθρο του Γιάννη Δημόπουλου περιφερειακού συμβούλου
Ιδού το μέγα ερώτημα της μεγάλης παραμύθας. Ψιλό γαζί... όλοι οι κάτοικοι της χώρας. Συμφέροντα, βλέπεις...
ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΧΥΤΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
Υπέρ του ΧΥΤΥ στην Κερατέα η ΝΔ
Διάλογος ή χειραγώγηση;
Κομισιόν: Έσχατη λύση οι ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ
 
Photo Credit: "dreaming of the past", by AlicePopkorn, on Flickr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Eθελοντισμος