istopolitia

Η Istopolitia ξεκίνησε χωρίς σκοπό.
Τι σημασία έχει ποιος είμαι, ο Γαληνός είναι πιο κοντά σε αυτό που θα έπρεπε να είμαι...

Θα με βρείτε κι εδώ: Alter Logs | twitter | youtube | sync
Αξίζει να διαβάσετε: σπουδαία κείμενα άλλων bloggers

29 Ιανουαρίου 2011 | 0 comments |

Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας... Ο Γιώργος και οι καθηγητές του...

Pudú in the classroom
Μέχρι το 70, με τη φορντική οικονομία, παραγωγή, μισθοί και κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων είχαν αυξητική και παράλληλη πορεία. Όλοι ζούσαν καλύτερα, παρήγαγαν περισσότερα.

Μετά το 70, τα στοιχεία δείχνουν στασιμότητα μισθών, τεράστια αύξηση κερδών και πολύ σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας.. Η τελευταία, δικαιολογείται από τη νέα τεχνολογία, τις καλύτερες μηχανές, του υπολογιστές.

Αλλά οι μισθοί, για πρώτη φορά, μετά από 150 χρόνια αμερικανικής ιστορίας, έμεναν στάσιμοι. Οι αγορές, μέσα από συγχωνεύσεις, αυξάνοντας την παραγωγή και ελαττώνοντας συνεχώς το κόστος, συσσώρευσαν τεράστια κέρδη. Τα τελευταία κατατέθηκαν στις τράπεζες. Και οι τελευταίες, με βάση το αμερικανικό δίκαιο(1:10 σχέση κατάθεσης- δυνατότητα χορήγησης νέων δανείων), διοχέτευσαν τον πολλαπλάσια συσσωρευμένο πλούτο σε δάνεια για να κερδίσουν κι αυτές.

Όμως οι μισθοί στάσιμοι, σε ένα υπερπληθωριστικό-περιβάλλον.. Έτσι, όλοι κατέφυγαν στα δάνεια. Για την ακρίβεια, τους έσπρωξαν στον δανεισμό..

Το μεγάλο κόλπο ήταν: Να συνδέσουν το αμερικανικό όνειρο με την αγορά ακινήτων. Ώστε να κερδίσουν περισσότερα. Δάνεια χορηγήθηκαν μαζικά, χωρίς κριτήρια. Τα υπερκέρδη των τραπεζών, δημιουργήθηκαν από τους τόκους των δανείων.

Με απλά λόγια:
Εταιρίες δεν πληρώνουν πλέον τους εργαζόμενους, όσο έπρεπε, με βάση την αύξηση της παραγωγής και του κέρδους. Συσσωρεύουν χρήμα. Το τελευταίο πάει στις τράπεζες. Κι εκείνες, κάνουν ότι δεν έκαναν οι εταιρίες. Το δίνουν πίσω στους εργαζόμενους, με μορφή δανείων, εισπράττοντας τους τόκους. Διπλή κλοπή, μεγάλο κόλπο..

Φυσικά, η φούσκα έσκασε.. και προκάλεσε την σημερινή κρίση. Το παράλογο: Οι πολιτικοί ξαναστήριξαν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, ξανα-κλέβοντας για 3η φορά τους εργαζόμενους... (Η πρώτη κλοπή ήταν στέρηση μισθών και η δεύτερη οι τόκοι των δανείων).

Και καταλήγει, πως όλα είναι συμπτώματα του καρκινώματος που δημιούργησαν οι φιλελεύθερες πολιτικές, μετά το 1970.




RICHARD WOLFF
Ήταν Αθήνα, στην ΑΣΟΕΕ, την Πέμπτη.

Δημοσιευμένο στις 29 Μαΐου 2010.. στο phorum gr (ΜΙΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΥΣΤΕΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ)

"Ένας Μαρξιστής, αμερικανός, καθηγητής οικονομικών, πιστεύει περίπου τα ίδια, για τη σημερινή κρίση. Με τη διαφορά ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων, μετά το 1970, γιγαντώθηκαν, ενώ των εργαζομένων έμειναν, για πρώτη φορά στάσιμα.

Κατά τα άλλα, μιλά για μια πρωτόγνωρη κρίση, που δεν την έχει ξαναζήσει ποτέ. Δέχεται, πως όλα είναι συμπτώματα, της φιλελεύθερης καπιταλιστικής οικονομίας και φυσικά αντιπροτείνει σοσιαλισμό ή τουλάχιστον παρεμβατισμό.(αυτά ταυτίζονται στους αριστερούς Αμερικανούς, κι ο κόσμος θεωρεί ότι παρεμβατισμός-κευνσιανισμός=σοσιαλισμός..)"

Ένας καλός μου φίλος κι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες "κοψοχέρηδες", ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, μου έστειλε το παρακάτω βίντεο:




Τα συμπεράσματα, δικά σας....

ΥΓ. Ο Σαμαράς, παρακολουθούσε τα ίδια μαθήματα;


Το blog, υπολειτουργεί, λόγω συνεχών μαθημάτων και εξεταστικής... Το δικό μου ΔΝΤ...
Από το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά, :)), θα προσπαθήσω να γράφω πιο συχνά...
Χαμός γίνεται, κι "εμείς, στον κόσμο μας", ως συνήθως.....


Photo Credit: Demonocracy, by Lizette Greco, on Flickr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Eθελοντισμος