istopolitia

Η Istopolitia ξεκίνησε χωρίς σκοπό.
Τι σημασία έχει ποιος είμαι, ο Γαληνός είναι πιο κοντά σε αυτό που θα έπρεπε να είμαι...

Θα με βρείτε κι εδώ: Alter Logs | twitter | youtube | sync
Αξίζει να διαβάσετε: σπουδαία κείμενα άλλων bloggers

Η αναγκαιότητα του να είναι κανείς αντι-καπιταλιστής


αντι-καπιταλισμός
"Ο καπιταλισμός ποτέ δεν επιλύει τις κρισιακές του τάσεις, απλώς τις μεταφέρει από μια μορφή σε μια άλλη. Έτσι λύνεται η χρηματιστική κρίση των τραπεζών, δημιουργώντας δημοσιονομική κρίση στις κρατικές δαπάνες που για να επιλυθεί οι κυβερνήσεις ρίχνουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα μεταφέρεται και γεωγραφικά."


Η λειτουργία του καπιταλισμού και η αναγκαιότητα να είναι κανείς αντι-καπιταλιστής, σε σχέδια από την RSA Animate, βασισμένο στην ομιλία του Ντέιβιντ Χάρβεϊ

Ο κορυφαίος ακαδημαϊκός και συγγραφέας διερωτάται εάν είναι καιρός να κοιτάξουμε πέρα από τον καπιταλισμό προς την κατεύθυνση μιας νέας κοινωνικής τάξης που θα μας επιτρέψει να ζούμε μέσα σε ένα σύστημα που πραγματικά θα μπορούσε να είναι ανθρώπινο.



Τα βασικά σημεία της συνέντευξη του στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, (Η διεθνής κρίση εξερράγη στην Ελλάδα):

"Η εντύπωσή μου είναι ότι η φύση του προβλήματος γίνεται κατανοητή καλύτερα εδώ από άλλες χώρες, χωρίς να αποκρύβεται πλήρως από τα ΜΜΕ. Είμαι σίγουρος ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν και στην Ελλάδα να αποσιωπήσουν την πραγματικότητα, αλλά ανεπιτυχώς, και αυτό κάνει την κατάσταση ξεχωριστή.

Πιστεύω ότι η καπιταλιστική τάξη ανησυχεί για τη μετάδοση της έκρηξης της κρίσης του χρέους στην Πορτογαλία, την Ισπανία και αλλού, αλλά και για τη μετάδοση της ταξικής πάλης, ότι το επίπεδο του κοινωνικού ανταγωνισμού στο δρόμο που υπάρχει εδώ θα επαναληφθεί στην Ισπανία, την Πορτογαλία και κανείς δεν ξέρει που αλλού.

Ντέιβιντ ΧάρβεϊΜια τυπική απάντηση στην κρίση κατοικίας στις ΗΠΑ, είναι ότι δεν φταίει το σύστημα, αλλά ο καθένας ξεχωριστά. Η μεγαλύτερη μάχη που δίνουν άνθρωποι όπως εγώ, είναι να αρχίσουν να μιλούν για την ανάγκη να εξεταστούν τα προβλήματα του συστήματος και τι είναι λάθος σε αυτό.


Eρώτηση: Γιατί βρίσκεται η Ελλάδα και χώρες της νότιας Ευρώπης στο στόχαστρο των καπιταλιστικών οργανισμών; Όλοι γνωρίζουν ότι πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ έχουν κατά πολύ μεγαλύτερα χρέη.

Υπάρχουν ορισμένες οικονομίες, όπως οι μεσογειακές, που έγιναν ιδιαίτερα ευάλωτες επειδή έχασαν σε κάποιο βαθμό την παραγωγική τους ικανότητα, με την είσοδο στην ΕΕ. Πρέπει να εξεταστεί ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο η οικονομία εξελίχθηκε μετά την έλευση του ευρώ και την απώλεια του έλεγχου της ροής των κεφαλαίων.


Κερδοσκοπικά κεφάλαια μπορούσαν να έρθουν και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να τα σταματήσει. Έτσι όταν κόλλησε η κερδοσκοπική ροή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδά.


Φυσικά υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως το γεγονός ότι οι ανώτερες τάξεις σας δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Στη συνέχεια, η ευπάθεια αυτή εκδηλώνεται και οι τραπεζίτες που δάνεισαν τα χρήματα απειλούνται με την απώλεια τους. Αυτό είναι το σημείο που έρχονται τα προγράμματα του ΔΝΤ.


Μοιάζει πολύ με το Μεξικό, το 1992, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού, κατά 35% σε πέντε χρόνια.

Ερώτηση: Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση των μέτρων λιτότητας και η εμπλοκή της ΕΕ και του ΔΝΤ ήταν η μόνη λύση. Υπάρχει κάποιο τέλος στον συνεχή κύκλο δανεισμού - πληρωμών;


Βεβαίως θα μπορούσε να σπάσει ο κύκλος δανεισμού - πληρωμών με μια μαζική άρνηση της πληρωμής και τη διαγραφή του χρέους παντού. Αυτή θα ήταν μια επαναστατική στιγμή, και στην πραγματικότητα θα καταστρέφατε τις τράπεζες και μεγάλο κομμάτι του πλούτου που κατέχουν οι ανώτερες τάξεις.


Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση σας είναι κάτι που λάτρευε να λέει η Μάργκαρετ Θάτσερ: «Δεν υπάρχει εναλλακτική!». Όμως υπάρχει. Είναι σαν να επιλέγεις μεταξύ ενός έντονου πόνου στο σήμερα και ενός μόνιμου πόνου για τα επόμενα 20 χρόνια.


Η Ρωσία το έκανε το 1998, η Αργεντινή το 2001 ακόμα και οι ΗΠΑ το 1937. Καιι μέσα σε πέντε χρόνια το κεφάλαιο έρρεε ξανά ακριβώς επειδή δεν υπήρχε το χρέος.

Ερώτηηση: Πολλοί θα πουν ότι είμαστε μικρή χώρα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Αργεντινή, και δεν θα τα καταφέρουμε. Τι αντιτείνετε σε αυτό;


Σωστά. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια συμμαχία σε ένα κίνημα υπέρ ενός μορατόριουμ στο χρέος στις χώρες που δέχονται την επίθεση, την Ελλάδα την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Είστε μικρή χώρα και θα υποστείτε «επιθέσεις» αλλά και μικρές χώρες έχουν στο παρελθόν αρνηθεί το χρέος τους.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε την αντοχή του κεφαλαίου, είναι πολύ ρευστό και ευπροσάρμοστο, σε αντίθεση με την Αριστερά που είναι συχνά στατική και δογματική.

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, που στην αρχή είχε δυναμική, μιλούσε για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. Πιστεύω ότι έχασε πολύ, κυρίως γιατί κυριαρχείται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μέσω των οποίων είναι αδύνατο να προχωρήσουν τα επαναστατικά κινήματα. Σε αυτή την καμπή, θα έπρεπε να συζητάμε για το αν ένας διαφορετικός κομμουνισμός είναι εφικτός. Οφείλουμε να ξανασκεφτούμε τι θα είναι ο κομμουνισμός και πώς θα φτάσουμε εκεί, να θέσουμε συνολικά το ερώτημα της επαναστατικής στρατηγικής, κάτι που δεν γίνεται μέχρι στιγμής."

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ!!

Γαληνός είπε...

Συμφωνώ!

Αν θέλεις ρίξε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο:
χρήμα=χρέος
εδώ

Επίσης, αξίζει να δεις και τα παρακάτω βίντεο:
Η πραγματική επανάσταση!
Η κρίση του υπαρκτού καπιταλισμού

Καλή η οικονομική ανάλυση με τις θεωρίες της, μαρξιστικές ή μη.
Το ζήτημα είναι οι Πολιτικοί μας τι κάνουν?
Έχουν κάτι διαφορετικό να προτείνουν?
Όλοι τους είναι μέρος της κρίσης, μέρος ενός συστήματος που είναι βαθύτατα απάνθρωπο και καταστροφικό....

Άρα, ερχόμαστε στους Πολίτες.. Εμείς τι κάνουμε;
Εμείς, τι;

John Truth είπε...

Βασικά ευχαριστώ για την επικοινωνία.
Είμαι χαρούμενος που βρίσκω συνοδοιπόρους στο ερώτημα "Εμείς τι κάνουμε?"
Για να μπορώ να αντιμετωπίσω κάθε ερώτημα στην "παράλογα λογική" μου αντίληψη περί Ελεύθερης Πολιτείας, χωρίς να είμαι νομικός,έκατσα και διάβασα και ερεύνησα και έγραψα μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία συνοδεύεται από ένα πλήρες "σύνταγμα", για να μην μπορεί κανείς να μου πει (εάν αυτό.... τότε τί?). Τα βασικά στοιχεία της πρότασης είναι στο website www.john-truth.gr
Σε ένα άλλο που πιστεύω ότι συμφωνούμε είναι η δύναμη των λέξεων, όχι όπως τις λέμε και τις εννοούμε εμείς σήμερα, αλλά όπως τότε που τις πρωτο-έλεγαν και τις πρωτο-εννοούσαν. "Το αρχέγονο και αληθινό"

Γαληνός είπε...

Γεια σου John Truth!

Ευχαριστώ κι εγώ για το σχόλιο σου και τον κόπο σου να παρουσιάσεις μία συνταγματική πρόταση.

Συγνώμη που απαντώ τώρα, αλλά οι πολλές υποχρεώσεις και οι χαλεποί οικονομικοί καιροί μας, δε μου έδιναν τη δυνατότητα να ασχοληθώ με το blog περισσότερο..

Για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα γράψω ένα post. Παλιότερα, συμμετείχα στις κινητοποιήσεις εναντίον της αναθεώρησης του. (Απάντησα και στο twitter)

Σε γενικές γραμμές είμαι υπέρ του δημοσίου, καθολικού συστήματος παιδείας. Προσοχή, καθολικού, όχι μαζικού..

Τώρα, στο υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα, τι μπορείς να κάνεις;
Μια βασική μου αντίληψη ήταν η αναδιανομή εισοδήματος τοπικά/ περιφερειακά, στους χώρους της παιδείας και όχι μόνο κεντρικά.. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση, η μη λειτουργία κανενός ιδιωτικού σχολείου, ΙΕΚ ή πανεπιστημίου, ώστε τα παιδιά των πλουσίων να συνεισφέρουν μόνο στο δημόσιο τομέα. (Αν και λόγω παγκοσμιοποίησης, υπάρχει η κινητικότητα φοιτητών-μαθητών, προς το εξωτερικό.)

Αυτή η θέση μου, ξεσήκωσε θύελα αντιδράσεων, και έχω αρχίσει να αμφιβάλω..
Περισσότερα, όταν βρω χρόνο..

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!

Δημοσίευση σχολίου

Eθελοντισμος