istopolitia

Η Istopolitia ξεκίνησε χωρίς σκοπό.
Τι σημασία έχει ποιος είμαι, ο Γαληνός είναι πιο κοντά σε αυτό που θα έπρεπε να είμαι...

Θα με βρείτε κι εδώ: Alter Logs | twitter | youtube | sync
Αξίζει να διαβάσετε: σπουδαία κείμενα άλλων bloggers

"Εναλλακτικό σχέδιο δεν υπάρχει".... Είσαι σίγουρος;


Τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν.
Εναλλακτικό σχέδιο υπήρχε και υπάρχει...

Διαβάστε και θα καταλάβατε:
1) Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης, πηγή . ksipnistere _ Ο σιωπών δοκεί συναινείν !

ΠΕΡΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΣ ΟΥΔΕΙΣ ΛΟΓΟΣ
"Στο διεθνές δίκαιο υπάρχει πρόβλεψη για την μονομερή άρνηση μιας χώρας να πληρώσει τα χρέη της, όταν συντρέχουν τρεις λόγοι: (α) Ο δανεισμός έγινε με ανήθικο και παράνομο τρόπο. (β) Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν προς το συμφέρον του λαού και της χώρας. (γ) Οι δανειστές γνώριζαν πολύ καλά ποιους δάνειζαν και για ποιο σκοπό.
Αυτή η ρήτρα του διεθνούς δικαίου, αποκαλείται odious debt.

Τελευταίο παράδειγμα είναι το Εκουαδόρ, το οποίο τον Δεκέμβρη του 2008 ανακοίνωσε πλήρη παύση πληρωμών, χωρίς να κηρύξει πτώχευση."

2)Γράφει ο Γιώργος Καισάριος, πηγή Market-talk.net
Η συμφωνία που θα βάλει θηλιά στο λαιμό της Ελλάδος
"Με λίγα λόγια η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε διασωλήνωση και θα είμαστε μονίμως στην μονάδα εντατικής. Το άσχημο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι Paris club & IMF debt θα πρέπει να ξεπληρωθεί 100% στο ακέραιο.

Είναι άλλο να αθετήσεις υποχρέωση προς του θεσμικούς επενδυτές και άλλο προς το ΔΝΤ και τρίτες χώρες. Τους θεσμικούς μπορείς να τους φεσώσεις, διακρατικά δάνεια όχι.

Που σημαίνει ότι, αν αυτό το πρόγραμμα των 120 δις ολοκληρωθεί, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να δούμε μια αναδιοργάνωση του χρέους μας. Και ενώ σήμερα εμείς τους έχουμε (κατά μια άποψη) στο χέρι, μετά από 3 χρόνια, αυτοί θα έχουν στο χέρι!!

Θυμηθείτε όμως τα λόγια μου, αν αυτή η συμφωνία ολοκληρωθεί και εκταμιευτούν στα επόμενα χρόνια αυτά τα 120 δις, θα είναι αυτό που θα βάλει θηλιά στο λαιμό της χώρας μας για τα επόμενα 100 χρόνια."

3)Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης πηγή You Pay Your Crisis
Τι σημαίνει στάση πληρωμών και γιατί είναι αναγκαία
"Το βασικό πρόβλημα με το δημόσιο χρέος δεν είναι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, όπως ισχυρίζεται η επίσημη προπαγάνδα, αλλά η αδυναμία εξυπηρέτησής του.

Ενώ το ελληνικό δημόσιο δαπάνησε για το 2009 συνολικά 59,1 δις ευρώ σε αποδοχές και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, σε ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία, λειτουργικές δαπάνες, κοκ, για εξυπηρέτηση του χρέους δαπάνησε συνολικά 41,4 σε τοκοχρεολύσια...

Την τελευταία δεκαετία (2000-2009) το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε στους δανειστές του περίπου 450 δις ευρώ. Παρ’ όλα αυτά το δημόσιο χρέος της χώρας όχι μόνο δεν συγκρατήθηκε, αλλά αυξήθηκε την ίδια δεκαετία κατά 155 δις ευρώ!

Όσο κι αν στο ερώτημα των «άδειων ταμείων» που θέτει κάθε τόσο η κυβέρνηση, η αριστερά απαντά με το πάρτε τα από το μεγάλο κεφάλαιο. Με άλλα λόγια, ζητά να τα πάρουν από το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο και να τα δώσουν όχι στους εργαζόμενους, αλλά στο διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο που δανείζει το ελληνικό δημόσιο.

όσο πιο πολύ πλησιάζει η στιγμή της εγκαθίδρυσης του καθεστώτος ελεγχόμενης πτώχευσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τόσο περισσότερο θα ακούγονται απόψεις που θα συγχέουν την άμεση παύση πληρωμών με διάφορα σχήματα αναδιαπραγμάτευσης ή αναδιάρθωσης του χρέους εξασφαλίζοντας μια προσωρινή μερική ή ολική αναστολή των πληρωμών. Οι απόψεις αυτές συγχέουν την μονομερή παύση πληρωμών με την πτώχευση της χώρας, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να εμφανιστεί ως αναγκαία και συμφέρουσα λύση από τη στιγμή που έρχεται να επιβάλλει μια αρχική αναστολή των πληρωμών με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση του χρέους.

Ποια είναι η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στη μονομερή παύση πληρωμών και στην αναστολή των πληρωμών μέσα από μια διαδικασία πτώχευσης; Το γεγονός ότι με την πρώτη αρνείται επίσημα η χώρα να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της, αρνείται να αναγνωρίσει κάθε δικαίωμα ή απαίτηση των δανειστών, ενώ με τη δεύτερη όχι μόνο δεν αρνείται τα δικαιώματα των δανειστών πάνω της, αλλά δηλώνει αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της και τίθεται στη διάθεση των δανειστών της.

Επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα του τίτλος, δηλαδή περί μονόδρομου ΔΝΤ. Σας ρωτώ ξανά: ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ:

Με βάση τις παραπάνω αξιόπιστες, τεκμηριωμένες με ιστορικά παραδείγματα, αναλύσεις, προκύπτει μια και μόνο απάντηση: "εναλλακτικό σχέδιο υπήρξε και υπάρχει!"

Καταλαβαίνουμε, τώρα, το μέγεθος της μιντιακής παραπληροφόρησης.. Σήμερα, το πρωινό μαγκαζίνο του Άλφα, έφερε τον πηχυαίο τίτλο: "Βαστάτε Έλληνες", με τον Αυτιά να επαναλαμβάνει διαρκώς, θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά μέσα σε μια 7ετία, ανακάμπτουμε...

Δύσκολα χρόνια για ποιους; Ανάκαμψη με τι όρους; Για να μην επωμιστούν τα χρέη οι ξένες τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες και τα μεγάλα ξένα hedge funds, δηλαδή οι δανειστές μας, πρέπει εγώ κι εσύ να την πληρώσουμε.

Λες και τα κράτη έγιναν ανώνυμες εταιρίες ή ιδιώτες που χρωστούν και αδυνατούν να αποπληρώσουν... Οι οπαδοί του βορειο-αμερικανικού νεοφιλελευθερισμού, θα απαντούσαν καταφατικά... "Η οικονομία, λένε, έχει τους δικούς της φυσικούς (sic) νόμους.. Και κανένας μας, είτε λέγεται πολιτικός κόσμος είτε λέγεται πολίτες και κοινωνία, δε μπορεί να παρέμβει.." Με άλλα λόγια, "σκάσε και πλήρωνε"..

Το 2008, οι παραπάνω κύριοι εμφάνισαν ζημιές, απαίτησαν την κρατική (και κατ' επέκταση κοινωνική..) στήριξη τους, με πακτωλό δισεκατομμυρίων.. (Εξαίρεση, στον "οικονομικό νόμο" της αυτορύθμισης..) Αλλά για μας, ένα ολόκληρο κράτος, εξαίρεση δε θα υπάρξει.....

Αποτέλεσμα της οικονομικής  στήριξης, με αγύριστα λεφτά (όχι σαν τα 120 δις που μας ετοιμάζουν και που θα πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουμε.....) είναι:
Να σημειώσουν ,το 2008, πτώση πωλήσεων κατά 8,7% (τη μεγαλύτερη εδώ και 30 χρόνια) αλλά, μετά τη βοήθεια, το 2009, τα κέρδη τους να αυξηθούν κατά 335% (τα μεγαλύτερα εδώ και 60 χρόνια..) {πηγή, εφημερίδα έθνος-Δελαστίκ}.. Είπατε τίποτα;;;

Για να έχω καθαρή τη συνείδηση μου, θα αναφέρω  και την αντίθετη άποψη (κι ας την ακούμε παντού..). Από τον γνωστό μας Κύρτσο, ΝΕΤ.
"Η επιλογή του ΔΝΤ, θα ρίξει το επίπεδο διαβίωσης μας κατά 25%. Κάθε άλλη προσέγγιση της κατάστασης, με παύση πληρωμών, θα το έριχνε κατά 50%"

Έχει δίκιο, παραλείπει, όμως τα σημαντικότερα: Με το ΔΝΤ, και τον νέο δανεισμό ύψους 120 δις..,  ΠΩΣ και ΠΟΤΕ θα ξεφύγουμε από την κρίση... Ο Αυτιάς έλεγε 7 χρόνια.. Άλλοι μιλάνε για 25 κι άλλοι για 100.. Ενώ, με την παύση πληρωμών, που είναι κι αυτή, κακά τα ψέμματα, μια βίαιη λύση, θα έπεφταν τα εισοδήματα 50%, αλλά πολύ πιο γρήγορα θα συνερχόμασταν!

Τι προτιμάτε, αργό θάνατο, ή ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος με ένα στιγμιαίο σοκ? Θυμηθείτε, πιο πάνω, τα λόγια του Καζάκη. Αν δεν πληρώσουμε τους δανειστές μας, θα έχουμε τρύπα μόλις 20 δις, ετησίως. Αυτή, τα πρώτα χρόνια και για λίγο, θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις μισθών, αλλά μεσοπρόθεσμα, η κατάσταση θα ανατραπεί, μια και καλή.

Άλλο να χρωστάς 300 δις (και να παίρνεις δανεικά.. 120) σε κράτη και αγορές κι άλλο να ψάχνεις 20 δις για τους πολίτες σου και μόνο...

9 comments:

Γαληνός είπε...

Θα ακολουθήσει ένα συμπληρωματικό άρθρο με τις πολιτικές προεκτάσεις των παραπάνω..

Από την οικονομική και μόνο σκοπιά, έχουμε 2 επιλογές, τις εξείς 3:

1)ΔΝΤ-Ε.Ε =κηδεμονία
2)στάση πληρωμών, με 2 επιλογές
α) πλήρη άρνηση του χρέους
β) προσωρινή άρνηση/ επαναπραγμάτευση με μείωση του και πληρωμή του σε βάθος χρόνου

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με ΝΔ και ΛΑΟΣ, προτίμησαν τον πιο νεοφιλελεύθερο δρόμο, δηλαδή την τρόικα............

Η Αριστερά αλλά και μια προοδευτική μερίδα της αγοράς, επιλέγουν τον δεύτερο.


Εμείς οι πολίτες τι λέμε:::::::

(Αυτά θα τα αναλύσω στο επόμενο ποστ μου.)

Th. S. είπε...

Γαληνέ καλησπέρα,

από ότι διαπιστώνω δεν εμφανίζονται τα σχόλια που σου στέλνω (μάλλον κάποια ρύθμιση φταίει) αλλά προσπαθώ πάλι και ελπίζω αυτή τη φορά να είναι ΟΚ...

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλα αυτά τα κακά που μας βρίσκουν δεν μπορούν να "ξυπνήσουν" την απλή λογική (όπως λες και εσύ για παράδειγμα αναδιαπραγμάτευση χρέους τώρα και όχι σε μερικούς μήνες ... γιατί κατά κει πάει από ότι βλέπω)...


Th.S.

Γαληνός είπε...

Καλησπέρα Th.S.

Κάθε άλλος δρόμος πλην του ΔΝΤ, είναι ζημιογόνος για τις διεθνείς αγορές, τις μεγάλες ξένες και ελληνικές τράπεζες, δηλαδή για τους δανειστές μας..
Γιατί δε θα πάρουν ποτέ το 100% των χρημάτων που επένδυσαν.
Η προφανής οικονομική απάντηση.

Το ηλίθιο και παράλογο, όπως σωστά γράφεις, είναι ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει ποτέ να καταβάλει το 100% του χρέους της. Το χρέος, μάλιστα, θα αυξηθεί τα επόμενα 3 χρόνια. Ειδικά μετά τα 120 δις που δανείζουν.
Η άλλη, μη προφανής απάντηση, είναι η διάλυση του ευρώ...

Πολιτικά, το ΠΑΣΟΚ, δε συζητά παύση πληρωμών, γιατί θα χαθεί η όποια αξιοπιστία μας.
Δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται??
Νομίζουν πως θα τη γλιτώσουμε έτσι απλά?

Η κρίση μόλις ξεκίνησε...
Η επιλογή του ΔΝΤ θα οδηγήσει με ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή των Πολιτών, ενώ θα διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων ξένων επιχειρήσεων..
Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.. Επέλεξαν τη χειρότερη.
Η λύση του ΔΝΤ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ της κρίσης, που όσο πάει θα χειροτερεύει...

Ο άλλος δρόμος, της στάσης πληρωμών (με αναδιάρθρωση του χρέους) μοιάζει χειρότερη, όμως αποτελεί το τέλος της κρίσης και την αρχή μιας νέας πορείας.

Δεν είναι τυχαίο που στην Αργεντινή, η όξυνση της κρίσης (2001), ήταν η μοιραία κατάληξη των άκρως νεοφιλελεύθερων πολιτικών του ΔΝΤ, πολύ πριν το 2001.
Κι ΟΧΙ η χρεοκοπία όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Η χρεοκοπία που έγινε το 2001, μετά τα βίαια επεισόδια, έσωσε την κατάσταση. Γρήγορα, σε λίγα χρόνια η Αργεντινή εμφάνισε ρυθμούς ανάπτυξης 6% και επίπεδο διαβίωσης, προ κρίσης. Τη στιγμή που επί 9 (νομίζω από το 92) χρόνια πολιτικής ΔΝΤ οδήγησαν στην καταστροφή.

Τυχαίο: Ο υπουργός οικονομικών της Αργεντινής πρότεινε χρεωκοπία. Κι ο πρωθυπουργός, διαφώνησε και είπε, πάμε στο ΔΝΤ.
Σήμερα, όλοι παραδέχονται, πως άμα η Αργεντινή είχε πτωχεύσει χρόνια πριν το 2001, δε θα έφτανε ΠΟΤΕ σ' αυτό το σημείο.

Για την Ελλάδα μας είμαστε στο σημείο 0. Οι πολιτικοί επέλεξαν ΔΝΤ. ΜΕ βάση τα παραπάνω, οφείλουμε να τους μεταπείσουμε με κάθε τρόπο....

Μακάρι να κάνω λάθος.

Γαληνός είπε...

Γιατί επέλεξαν ΔΝΤ.
πιο πάνω μιλάω για αξιοπιστία.
Ξέχασα να σου πω το σημαντικότερο: Το ευρώ.. και η Ευρώπη.
κακά τα ψέμματα, όλοι οι πολιτικοί ζητουσαν αμιγώς ευρωπαϊκή στήριξη. Δεν την πήραμε ΠΟΤΕ... Όχι χρήματα. Θέλαμε πολιτικές ευρωπαϊκές που θα έσωζαν τα PIGS. (π.χ. κοπή χρήματος, ευρωπαϊκός κοινός δανεισμός=ευρωομόλογο-όχι κρατικά spreads κλπ........)

Κι εμείς τους είπαμε: Ή χρεωκοπία ή στάση πληρωμών ή ΔΝΤ. Ξέρετε ποια θα ήταν η απάντηση της Μέρκελ: "Φεύγετε από το ευρώ........) Ε γι' αυτό πιστεύω επέλεξαν ΔΝΤ. Πες μου ποια κυβέρνηση θα έλεγε επιστροφή στη δραχμή? και ποιος ελληνικός λαός θα το δεχόταν?
Στο τελευταίο, φταίμε κι εμείς...

Ας βγούμε στους δρόμους κι ας ενημερωθούμε. Διαβάζω πως η Αριστερά δεν είναι μόνη της. Πολλοί οικονομικοί κύκλοι (κυρίως εθνικο-δεξιόστροφοι) ξανασκέφτονται τη δραχμή..

geokalmed είπε...

Επίσης αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι στη συνθήκη ίδρυσης της Ε.Ο.Κ. γράφει ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης των χωρών μελών και γι αυτό και ο μηχανισμός στήριξης ήταν μεικτός Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. για να μπορούν τα μέτρα να αφορούν και ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Γαληνός είπε...

Γεια σου geokalmed,

ευχαριστώ για την επισήμανση σου!
Για να είμαι ειλικρινής δεν το γνώριζα καθόλου. Σήμερα, το άκουσα και το διάβασα πρώτη φορά!
Πρόκειται για κατάλυση του ευρωπαϊκού κεκτημένου...
Ψιλά γράμματα για κάποιους..

Th. S. είπε...

και από ότι φαίνεται δικά μας τερτίπια είναι τα του 13ου και 14ου μισθού και όχι των ΔΝΤδων
http://taxalia.blogspot.com/2010/05/13-14.html
και αυτό γιατί χωρίς αναπτυξιακά μέτρα από κάπου πρέπει να βρουν τα πανωτόκια που πρέπει να πληρώσουμε...
είμαστε αξιολύπητοι... :-(
Th.S.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά αξιολύπητοι

Γαληνός είπε...

Γεια σου Th.S.,
(διέγραψα τη λεκτική επαλήθευση σχολίων.
Ελπίζω, τώρα να μην υπάρχει πρόβλημα..με τα σχόλια)

Λοιπόν, οδεύουμε προς την καταστροφή..
Η κρίση θα βαθαίνει.. ΔΕ βλέπω μέλλον, είμαι πολύ απαισιόδοξος..
Μας δουλεύον κανονικότατα..
Έρχονται κι άλλα μέτρα, με τη συναίνεση τους. Δικά τους ή του ΔΝΤ, δεν έχει σημασία.. Είναι συνένοχοι. Θα πέσει πολύ γιαούρτι..

Το μαθες με τον Καμμένο. Εισέβαλε στο πρωινό της ΝΕΤ(έγινε μόδα..), και κατηγόρησε την ένοχη σιωπή όλων των μίντια πλην των bloggers για την εξεταστική επιτροπή. Λέει, 6 πολιτικοί ακοπύστηκαν για μίζες κι όλα τα κανάλια και οι εφημερίδες μούγκα.. Οι δημοσιογράφοι τα γράφουν ,αλλά οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων τα κόβουν, γιατί είναι όλοι μπλεγμένοι στο σκάνδαλο της ζίμενς.................

Και ερωτώ.. Έχουμε δημοκρατία ή όχι...........................

Κάτω τα χέρια από τους δημοσιογράφους. Τους επεβαλαν, άκουσον, άκουσον να πάνε στιθς εκπομπές μόνοι τους.. π.χ. ήταν ο Πεταλωτής στη ΝΕΤ, μόνος του, και απ' έξω ο Καμένος , με έναν του ΣΥΡΙΖΑ. ώσπου μπούκαρα ο Καμένος. Τα χωσε και για το ΔΝΤ! ΤΗν ίδια στιγμή ακούγαμε φωνές από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε κι αυτός να μιλήσει...

ΚΑι που είσαι ακόμα...............

Δημοσίευση σχολίου

Eθελοντισμος