istopolitia

Η Istopolitia ξεκίνησε χωρίς σκοπό.
Τι σημασία έχει ποιος είμαι, ο Γαληνός είναι πιο κοντά σε αυτό που θα έπρεπε να είμαι...

Θα με βρείτε κι εδώ: Alter Logs | twitter | youtube | sync
Αξίζει να διαβάσετε: σπουδαία κείμενα άλλων bloggers

Ενέργεια σε κάθε σπίτι και για κάθε πολίτη!

Με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα στο blog του Greek Rider, Αιολική ενέργεια και περιβάλλον (όπως λέμε τσιμεντοποίηση Αθήνας του '50 αλα Καραμανλή), επανέρχομαι στο μεγάλο θέμα της Πράσινης Ανάπτυξης και ειδικότερα, στον τομέα των ΑΠΕ.

Παλιότερα, είχα γράψει το σχετικό ποστ: Πράσινη οικονομία. Ανάπτυξη ή επανάσταση?. Ο τίτλος του αναδεικνύει την ουσία του ζητήματος.
Με άλλα λόγια, Πράσινη οικονομία: Ως εργαλείο εξόδου από την οικονομική κρίση και πλουτισμός... ή Ως ριζική αναθεώρηση του τρόπου ζωής και βιώσιμη ανάπτυξη...

Σήμερα, συμπληρώνω....
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εάν εξελιχθούν τεχνολογικά, θα μπορούσαν να δώσουν μια αειφόρο υπερπαραγωγή ενέργειας που θα καλύπτει αρκετές, και στο μέλλον, πολύ περισσότερες, απ' τις ανάγκες μας.
Ήλιος, αέρας, γεωθερμία, βιομάζα, εναλλακτικά-φυσικά καύσιμα(π.χ. σήμερα στη Βραζιλία χρησιμοποιείται αλκοόλη αντί βενζίνη!)

Από εμάς εξαρτάται! Κι αν η ενέργεια, γίνει ότι κι ο αέρας που αναπνέουμε, δε θα μπορεί να εμπορευματοποιηθεί. Καθώς οι αγορές στηρίζονται στον συνδιασμό αυξημένων αναγκών (μεγάλη ζήτηση) και μειωμένων προιόντων(μικρή προσφορά).
Αυτή η ανισορροπία υψηλής ζήτησης- χαμηλής προσφοράς, γεννά το κέρδος....


Όλα ανάποδα.
Οι επιχειρήσεις θα καταλάβουν τις ΑΠΕ και ο πολίτης θα πληρώνει.. Με τις ευλογίες του κράτους..
Τα αναλώσιμα υλικά και η τεχνογνωσία θα διακινούνται από μια κάστα λίγων πολυεθνικών που θα επιβάλουν μονοπώλια, αυστηρό έλεγχο της παραγωγής, της διάθεσης, της εκπαίδευσης και της ανανέωσης των ΑΠΕ καθώς και αποκλεισμούς σε κράτη-πολίτες... Με στόχο την αέναη διατήρηση χαμηλής προσφοράς ενέργειας...
Ταυτόχρονα, ο πολιτισμός μας θα αυξάνει τεχνητά τη ζήτηση, δημιουργώντας διαρκώς νέες, ψεύτικες ανάγκες...

Τότε, ίσως, ξυπνήσουμε και απαιτήσουμε το κάθε σπίτι να είναι ενεργειακά αυτόνομο και η κάθε περιοχή ενεργειακά ανεξάρτητη. Τεχνολογικά θα είναι εφικτό (όλοι έχουμε αέρα, ήλιο, γεωθερμία, δάση κλπ).

Πάντα ανάποδα..
Αρκεί, να μην μας πείσουν για την αναγκαιότητα της πυρηνικής ενέργειας... Τότε, θα είναι πολύ αργά...

Η ευκαιρία της πράσινης ανάπτυξης είναι αυτή που περιγράφεται στα παραπάνω άρθρα!
Ενέργεια σε κάθε σπίτι και για κάθε πολίτη! (όπως ο αέρας που αναπνέουμε). Όχι για μια ακόμη φορά, επιχειρήσεις και κρατικά μονοπώλια..

Πάλι ανάποδα θα κινηθούμε;;;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Eθελοντισμος