istopolitia

Η Istopolitia ξεκίνησε χωρίς σκοπό.
Τι σημασία έχει ποιος είμαι, ο Γαληνός είναι πιο κοντά σε αυτό που θα έπρεπε να είμαι...

Θα με βρείτε κι εδώ: Alter Logs | twitter | youtube | sync
Αξίζει να διαβάσετε: σπουδαία κείμενα άλλων bloggers

Ψυχικό τραύμα



Πριν μερικά χρόνια, σε ένα εγχειρίδιο παιδοψυχολογίας, έτυχε να διαβάσω τις παρακάτω γραμμές που ακόμα και σήμερα στοιχειώνουν τις σκέψεις μου..

Είναι από εκείνες τις φράσεις που ακούς μια φορά και μένουν για πάντα βαθιά μέσα σου..


"Τραύμα δεν είναι ένα δυσάρεστο γεγονός που συνέβη κάποτε και προκάλεσε ή ακόμα προκαλεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις. Τραύμα είναι να βιώνεις το γεγονός ξανά και ξανά...ο τραυματικός τρόπος να αναβιώνεις μια θλιβερή πραγματικότητα, ο τραυματικός τρόπος να ζεις..."


Πόσο δίκιο έχει! Η ερμηνεία των ψυχικών τραυμάτων υπερβαίνει την κοινή άποψη που λανθασμένα ταυτίζει το τραύμα με ένα και μόνο συμβάν...

Κάθε άλλο. Χωρισμός, θάνατος, απώλεια φίλων ή εργασίας, δεν τραυματίζουν, δεν πονούν...αλλά η βιωματική τους επανάληψη στο παρόν και το μέλλον τα μετατρέπει σε αγιάτρευτες πληγές, που χάσκουν μόνιμα μέσα μας...


Η δύναμη του χρόνου και η αναγωγή στο όλον είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που συντελούν στη μετατροπή ενός μεμονωμένου και στιγμιαίου συμβάντος( για τους περισσότερους) σε έναν μόνιμο και διαρκή ψυχικό πόνο (για κάποιους)..

Ο χρόνος...Το παρελθόν, με αφετηρία ένα θλιβερό γεγονός, δίνει μυθικές και παράξενες διαστάσεις, παραμορφώνοντας την ανάμνηση και μετατασχηματίζοντας την, αργά και σταθερά, σε κάτι απόκοσμο, αποκρουστικό και άσχημο....
Για να έρθει το 'απώτερο' παρόν, να διαγράψει πλήρως την ανάμνηση του γεγονότος ή τις περισσότερες φορές να το θεωρεί σαν κάτι ξεχασμένο και υποτιμημένο (η 'δύναμη' του εγώ...).Όμως αυτό είναι πάντα εδώ, μαζί μας...

Το όλον... Όλα τα παραπάνω να μπλέκονται , να αλληλεπιδρούν συνεχώς με τα άλλα γεγονότα της ζωής μας. Πόσο σημαντικό είναι ένα δίχτυ προστασίας, το ομαλό περιβάλλον, ο κόσμος που δε διασπά αλλά αγκαλιάζει και στηρίζει, προσέχοντας μήπως ξεριζωθεί η ελπίδα και χαθεί η ισορροπία. Αν κι άλλα δυσάρεστα γεγονότα προκύψουν, τότε συναθροίζονται οι καταστάσεις, γιγαντώνονται πολλαπλασιαστικά τα αρνητικά συναισθήματα και ένα θλιβερό γεγονός ίσως γίνει αβάσταχτο.

Ο χρόνος, λοιπόν, δεν είναι ποτέ γραμμικός και το παρελθόν θα καθορίζει πάντα τα μελλοντικά μας βήματα... Ταυτόχρονα, ένα χαρούμενο, υγιές παρόν και η ελπίδα ενός καλύτερου εργασιακού, κοινωνικού ή προσωπικού μέλλοντος, έρχεται να τροποποποιήσει θετικά το παρελθόν και να εκτονώσει τις άσχημες 'στιγμές' του.

Το 'όλον', με τη σειρά του, είναι συνάθροιση πολλών μικρών καθημερινών καταστάσεων και συναισθημάτων Όλα αυτά αποκτούν μια νέα μορφή ανάλογα με το παρελθόν( όπως το μεταφράζουμε σήμερα...), το παρόν και την προοπτική στο μέλλον (ιδωμένο κι αυτό με τη μυωπική ματιά του σήμερα).


2 comments:

Blogger fan είπε...

σου ευχομαι μια νεα χρονια καλυτερη απο της αλλες με υγεια αγαπη και δυναμη.

Γαληνός είπε...

Ευχαριστώ Anastasia για τις ευχές σου και για το υπέροχο blog σου,Σοφά λόγια & διδακτικές ιστορίες , που με ταξιδεύει!

Καλή σου χρονιά, πρώτα υγεία και πάντα ευτυχία!
Και μην ξεχνάς, είμαστε ό,τι μάς αξίζει...
Να' σαι πάντα καλά!

Δημοσίευση σχολίου

Eθελοντισμος