istopolitia

Η Istopolitia ξεκίνησε χωρίς σκοπό.
Τι σημασία έχει ποιος είμαι, ο Γαληνός είναι πιο κοντά σε αυτό που θα έπρεπε να είμαι...

Θα με βρείτε κι εδώ: Alter Logs | twitter | youtube | sync
Αξίζει να διαβάσετε: σπουδαία κείμενα άλλων bloggers

13 Ιουνίου 2009 | 1 comments |

Σενάρια καταστροφής



Στην χαραυγή του 21ου αιώνα η ανθρωπότητα βρίσκεται πολύ κοντά στην καταστροφή της… Οι επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει πλήθος απειλών.  

Πυρηνικός πόλεμος, υπερθέρμανση του πλανήτη, πανδημία γρίππης, οικονομικό κραχ είναι οι νέες προκλήσεις.

Πυρηνικό σενάριο 

Η παραγωγή ενέργειας πάντα απασχολούσε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Ειδικά τώρα που τα αποθέματα πετρελαίου εξαντλούνται. Η χρήση της πυρηνικής σχάσης για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων επεκτείνεται. Επιπλέον, το υψηλό κόστος και η χαμηλή απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και η υπερκατανάλωση, διευκολύνουν την επιβολή της. Το Ιράν απέκτησε πρόσφατα πυρηνικό εργοστάσιο. Η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει στη Σμύρνη. Η Μέρκελ, επί Γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε., συζήτησε το ενδεχόμενο απεξάρτησης από ασταθείς προμηθευτές (Ρωσία- Μ. Ανατολή) και στροφής στην πυρηνική ενέργεια.  

Μακάρι να κινδυνεύαμε μόνο από τα πυρηνικά ατυχήματα… Δυστυχώς, η μεγαλύτερη απειλή κρύβεται στη δυνατότητα ενός κράτους με πυρηνικά εργοστάσια να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα… Φανταστείτε να το κάνει η Τουρκία. Εμείς θα μείνουμε αμέτοχοι; 


Περιβαλλοντικό σενάριο

Η θερμοκρασία της γης αυξάνεται. Υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος και οι δραστηριότητες του. Παραγωγή υλικών καταστροφικών για το στρώμα του όζοντος, εκπομπή αερίων από αυτοκίνητα και εργοστάσια, χρήση λιπασμάτων είναι οι κυριότερες αιτίες του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το τελευταίο οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων και στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας… Επιπλέον, διαταράσσεται ανεπανόρθωτα το κλίμα της γης με συνέπεια την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, την ερημοποίηση και την εξαφάνιση του ρεύματος του κόλπου του Μεξικού. Το ρεύμα θερμαίνει τη Βορειοδυτική Ευρώπη και ψύχει την Κεντρική Αμερική, (θέμα της ταινίας :΄The day after tomorrow’) 

"Οι επιπτώσεις στη ζωή του πλανήτη θα είναι δραματικές. Το φυτοπλαγκτόν, που χρειάζεται ψυχρά νερά για την ανάπτυξη του, θα περιοριστεί. Τα θαλάσσια ζώα δε θα βρίσκουν τροφή. Οι πιγκουίνοι, οι πολικές αρκούδες και τα άλλα ζώα των πόλων θα αφανιστούν. Ο κρίκος της ζωικής αλυσίδας έχει ήδη αρχίσει να σπάει… Ακόμη, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Προβληματική θα είναι η καλλιέργεια της γης, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Το πόσιμο νερό θα ελαττωθεί τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Η νοσηρότητα και η θνητότητα θα αυξηθούν… 

Μικροβιολογικό σενάριο

Το 1997 απομονώθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών ( ορότυπος Η5Ν1 τύπου Α) από ένα παιδί στην Ασία. Από τότε τα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν. Φέτος, το (2009) έκανε την εμφάνιση του στο Μεξικό ο ιός Η1Ν1.Το ερώτημα που βασανίζει τους επιστήμονες είναι εάν ο ιός καταφέρει να μεταλλαχθεί και να μεταδοθεί πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο διατηρώντας τη μεγάλη του λοιμογόνος δύναμη. Τότε, σίγουρα θα ξεσπάσει μεγάλη πανδημία και η παγκόσμια κοινότητα θα έχει δύο εβδομάδες για να την ελέγξει. Πάντως, πολλοί ειδικοί συμφωνούν πως πανδημία γρίπης θα ξεσπάσει σύντομα. Μπορεί να είναι ο Η5Ν1, ο Η1Ν1 μπορεί και όχι. Και αυτό το στηρίζουν σε βιοστατιστικές μελέτες που δείχνουν πως κάθε 20 με 50 χρόνια έχουμε πανδημία… Για παράδειγμα, στον 20ο αιώνα είχαμε το φαινόμενο τρεις φορές: 1918 με 40.000.000 θανάτους, και 1957, 1977 με 2.000.000 θανάτους.

Αργά η γρήγορα θα υπάρξει νέα πανδημία; Και αν ναι, πόσο έτοιμοι είμαστε να την αντιμετωπίσουμε; Δυστυχώς, λόγω της μείωσης των αποστάσεων μεταξύ των κρατών, της συγκέντρωσης του πληθυσμού στις πόλεις και των συχνών μετακινήσεων, οι επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές θα είναι πολύ μεγάλες. Κάποιοι μιλούν για 300.000.000 θανάτους μέσα σε δύο εβδομάδες, τη στιγμή που το AIDS σκότωσε 22.000.000 σε 25 χρόνια… Με βάση την εμπειρία του 1918 γνωρίζουμε πως θα μείνουμε κυριολεκτικά μόνοι μας, αβοήθητοι. Κανένας δε θα πάει στις δουλειές του, τα νοσοκομεία θα ασφυκτιούν, θα υπάρξει έλλειψη όλων των φαρμάκων και των τροφίμων. Ακόμη, θα υπάρξει πρόβλημα στη χλωρίωση του νερού και στην περισυλλογή των νεκρών. Θα παραλύσει η παγκόσμια οικονομία. Όπως και το 18… 

Ο Παγκόσμιος Ογκανισμός Υγείας οφείλει να στρέψει την προσοχή του στα μεγάλα παγκόσμια υγειονομικά προβλήματα όπως είναι τα ατυχήματα, οι συνθήκες διαβίωσης, η διατροφή, το κάπνισμα- αλκοόλ- ναρκωτικά, οι λοιμογόνοι παράγοντες (γρίπη, φυματίωση), ο διαβήτης, η καταστροφή του περιβάλλοντος αντί να χρηματοδοτεί έρευνες και προγράμματα, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, πάνω σε νέα φάρμακα και νέα ιατρικά μηχανήματα που και κόστος έχουν και αφορούν μικρή μερίδα του πληθυσμού.  

Οικονομικό σενάριο  

Το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο στηρίζεται σε μια φρενήρη οικονομική ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις παράγουν πλήθος προϊόντων εξαντλώντας τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους. Από την άλλη μεριά, ο παγκόσμιος πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερες τσέπες, ενώ αυξάνονται δραματικά εκείνοι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Συνεπώς, παρατηρείται υπερπροσφορά προϊόντων και πολύ χαμηλή ζήτηση. Οι εταιρίες για να πουλήσουν, στρέφονται στη διαφήμιση. Οι άνθρωποι μετατρέπονται σε υπερκαταναλωτές, ακολουθώντας τα πρότυπα της αγοράς. Όταν δεν έχουν χρήματα, δανείζονται… 

Αυτή η ισορροπία κλονίζεται: α) οι φυσικοί πόροι κάποτε θα εξαντληθούν β) οι εταιρίες δε θα μπορέσουν να συντηρήσουν τη συνεχή αύξηση της παραγωγής γ) οι καταναλωτές δε θα έχουν πάντα χρήματα για να αγοράζουν δ) οι τράπεζες θα είναι ανίκανες να δανείζουν σε πολίτες και επιχειρήσεις...

Όσο επιμένουμε στη διατήρηση της ανάπτυξης για την ανάπτυξη οδηγούμαστε στην κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, Μονόδρομος η επιστροφή στο μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης, που θα παράγει όσα και ότι χρειαζόμαστε και θα είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Δεν ξέρω αν τα σενάρια επαληθευτούν. Αυτό που ξέρω είναι πως βιάζουμε καθημερινά τη μητέρα γη. Και χωρίς αυτή δε θα υπάρξει ζωή… Ας αφυπνισθούμε    πριν είναι αργά. Ας μην αφήσουμε τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες να διαφυλάξουν ότι μας δίνει ζωή. Οι πρώτες ενδιαφέρονται για την εξουσία και οι δεύτερες για το χρήμα. 

‘ Ο νέος κοινωνικός επαναστάτης δεν είναι ο προλετάριος του Μαρξ αλλά ο εθελοντής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων’, Είχε πει ο πρόεδρος της ελληνικής διεθνούς αμνηστίας. Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του. Τι λέτε, θα δραστηριοποιηθούμε; Γυρίστε τη σελίδα της ιστορίας ( και όχι του ιστολογίου…), το μέλλον μας ανήκει!

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα spy lin!
Μπράβο σου για το άρθρο που δημοσιεύεις αφού η ενημέρωση είναι μια από τις παραμέτρους αφύπνισης του συνόλου.
Θέλω να προσθέσω στο άρθρο σου και τα εξής:
Πρέπει κάποια στιγμή σοβαρά να ασχοληθούν οι κυβερνήσεις με την νέα εναλλακτική μορφή ενέργειας - το υδρογόνο - που αφ ενός υπάρχει σε αφθονία στον πλανήτη αφ ετέρου δεν προκαλεί ρύπους από την χρήση του και το σημαντικότερο δίνει την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας σε κάθε νοικοκυριό (αλλά βέβαια με αυτή τη δυνατότητα τι θα κάνουν οι μεγάλες πολυεθνικές που θα χάσουν τα κέρδη τους;;)
Υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί στην γη ότι συνέβει στον πλανήτη Αφροδίτη δηλαδή καταστρέφοντας την ατμόσφαιρά μας (τρύπα όζοντος κλπ) υπάρχει ο κίνδυνος της διαφυγής του υδρογόνου προς το διάστημα και καταλαβαίνεις τις συνέπειες αυτού του γεγονότος : αφανισμός κάθε ζωής.
Τέλος για τις εθελοντικές οργανώσεις θα ήμουν σύμφωνη για την δράση τους αν λειτουργούσαν σε κράτη που είχαν διασφαλίσει στο ακέραιο τις απαραίτητες λειτουργίες τους για την ζωή των πολιτών τους. Όταν οι ΜΚΟ υποκαθιστούν βασικές λειτουργίες του κράτους τότε το κράτος βολεύεται και εμείς επίσης γιατί δεν αντιδρούμε στα κακώς κείμενα και σε αυτά που αυτονόητα θα έπρεπε να παρέχει το κράτος, δεν ξεσηκωνόμαστε και δεν κάνουμε τις απαραίτητες ανατροπές...
Th.S.

Δημοσίευση σχολίου

Eθελοντισμος